Greenport Horti Campus

Onlangs werd de website van de Roadmap Next Economy gelanceerd. Daarop staat onder meer onderstaand artikel over de Greenport.

Een aantrekkelijke economie met een groen randje

Rondom de steden Rotterdam en Den Haag ligt veel groen in de vorm van recreatie- en natuurgebied, en nog meer in de vorm van tuin- en landbouw. Het samenwerkingsverband ‘Greenport West-Holland’ werkt aan een gezonde, vitale en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster. Ze richten zich op traditionele tuinbouw, maar ook op realiseren en versterken van de biobased economy in de tuinbouw om aan de groeiende vraag naar natuurlijke producten te voldoen.

De Roadmap Next Economy (RNE) bouwt aan de toekomst van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Dit doet ze aan de hand van vijf transitiepaden: Next Society, Entepreneurial Region, Circular Economy, Smart Energy Delta en Smart Digital Delta. Greenport West-Holland is als lid van de strategiegroep nauw betrokken bij alle transitiepaden binnen de RNE.

Het voeden en vergroenen van grote steden

Met het project ‘Feeding & Greening the Mega-cities’ werkt het samenwerkingsverband aan een nieuw model met een nieuwe strategie om de tuinbouw moderner te maken. Dit doen ze om de grote steden in de regio van goed voedsel te kunnen voorzien zodat, ook in de toekomst voedsel lokaal geproduceerd wordt. “Ook consumenten kunnen hun bijdrage leveren”, stelt Jolanda Heistek, programmamanager bij Greenport West-Holland. “Wanneer je als consument kritisch bent over de herkomst van je voedsel en lokaal geproduceerde producten koopt, draag je ongemerkt bij aan het verbeteren van een economisch aantrekkelijke regio met een groen randje.”

De tuinbouwsector kan het niet alleen, hulp uit andere sectoren is nodig. Heistek: “Er zijn marketeers en technici nodig om de grote steden te kunnen vergroenen en blijven voeden. Daarnaast zijn er experts nodig om restproducten uit de tuinbouw te hergebruiken. Van vezels uit stengels en bladeren kan bijvoorbeeld papier worden gemaakt.”

Reductie van CO2 in de kassen

Een ander punt op de agenda van Greenport West-Holland is de reductie van CO2. “In de tuinbouw wordt er naast water en voedingsstoffen ook CO2 gebruikt om gewassen te laten groeien.” Is een reductie dan wel wenselijk? Heistek: “Ja, het verhaal heeft twee kanten. Aan de ene kant produceren we CO2 doordat we onze kassen verwarmen op gas. Als we de overstap van gas naar elektriciteit afkomstig van windmolens of zonnepanelen maken, hebben we geen CO2-uitstoot meer. Aan de andere kant hebben we CO2 nodig voor de productie van gewassen. Hiervoor zetten we in op ‘CO2Smartgrid’, waarbij we CO2 afkomstig van derden, door middel van grote pijpleidingen naar de kassen pompen.”

Hoe bereikt de kennis van Greenport West-Holland de inwoners van de Metropoolregio? Heistek vertelt: “Naast informatie op onze website werken we mee aan informatieve projecten en organiseren we activiteiten. Een voorbeeld hiervan is ‘Groe(n)ten van de buren’ waar Tomatoworld uit het Westland en The New Farm in Den Haag bij betrokken zijn. De ‘Dutch Agri Food Week’ is een kleinschalig evenement dat een mooi beeld geeft van de tuinbouw en de huidige ontwikkelingen.”

Photo: Istock / sauercrowd



Pin It on Pinterest