Jaarplan 2024

Albert Abee werd halverwege februari geïnstalleerd als wethouder Economische zaken & Greenport bij de gemeente Westland. Hij blijft dus bestuurslid van Greenport West-Holland, wel wisselde hij van thema: in zijn Oostland-tijd was hij ambassadeur voor de Agrologistiek, nu van Gezondheid & Geluk, een thema dat actueler is dan ooit met de uitbraak van het coronavirus.

U verliet Lansingerland en bent nu wethouder in Westland. Is dat een groot verschil?

“Er zijn veel overeenkomsten tussen beide gemeenten. Eén groot verschil is wel dat de tuinbouwsector hier nóg prominenter is dan in het Oostland. De overeenkomst is wel dat ik vind dat intensieve samenwerking binnen de Greenport  West-Holland belangrijk is. Daar heb ik me hard voor gemaakt als wethouder van Lansingerland en dat zal ik in mijn huidige functie ook blijven doen. We moeten de uitdagingen van de tuinbouw namelijk samen oppakken.” 

U bent binnen het Greenport-bestuur nu ambassadeur voor het thema Gezondheid & Geluk, wel wat anders dan hiervoor?

“Dat klopt. Ongeacht voor welke gemeente je werkt, voor de mensheid vormt Gezondheid & Geluk een van de belangrijkste thema’s  van het leven. De wereld heeft nu te maken met het coronavirus dat een ongekende impact heeft op de wereldbevolking. Hier in de Westerse wereld wordt meer dan voldoende veilige en verse voeding geproduceerd, maar eten we er genoeg van en is er wel voldoende aandacht voor in de media en bij de supermarkten?”

Hoe bedoelt u dat?

“Als gezondheid en geluk de belangrijkste thema’s zijn voor veel mensen, dan mag de aandacht daarvoor in supermarkten en media wel een onsje meer zijn, wat mij betreft. Meer verse groenten en fruit in de winkels en meer aandacht voor de positieve gezondheidsaspecten van deze verse producten in de media. Ik vind dat we als Greenport hierin het voortouw moeten nemen. Dus: meer aandacht voor de productie van verse, lekkere en gezonde producten én eraan werken dat het belang van gezond eten tussen de oren van de consumenten komt te zitten.”

Juist geluksproducten – dus bloemen en planten – hebben het zwaar deze crisis.

“Het is een drama als je ziet wat ondernemers in met name de sierteelt nu overkomt. Alleen door met elkaar, dus overheid en bedrijfsleven, samen te werken en elkaar vast te houden, kunnen we deze moeilijke tijden het hoofd bieden. Zo zorgen we er samen voor dat de sector deze barre tijden kan doorstaan en hopelijk sterker uit de crisis komt dan ooit. Bloemen en planten staan bij uitstek voor geluk. Ik zit bijvoorbeeld nu achter mijn bureau, daarop staat een bos bloemen. Dat maakt je toch een stuk vrolijker, zeker in deze sombere dagen…” 

Exporteren van bloemen en planten is door de crisis een stuk moeilijker. Een kans voor het exporteren van kennis?

“Dat biedt inderdaad kansen, maar daar moeten we ook zorgvuldig mee omgaan, die kennis is niet gratis! Om massaproductie te realiseren heb je namelijk kennis nodig. Die kennis heeft de Nederlandse tuinbouw. Daarbij kun je denken aan op afstand telen, zoals de Autonomous Greenhouse Challenge, die door Wageningen UR wordt georganiseerd, maar ook vertical farming en andere innovaties, dus ja: kansen voor ons cluster. Maar vergeet niet dat de beste kwaliteitsproducten gewoon uit Nederland komen en zullen blijven komen, ook na corona!”



Pin It on Pinterest