Jaarevent 2023

De bouw voor een Greenport – kennis- en innovatiecentrum is gestart. In Naaldwijk wordt een complex gebouwd voor 1200 mbo-studenten. Daarnaast kunnen tuinbouwbedrijven er hun meest innovatieve ontwikkelingen tonen. Het complex in Naaldwijk kreeg de naam World of Westland (WOW).

Anders dan de naam doet vermoeden heeft het pand niet alleen betrekking op het Westland: het complex richt zich op de gehele Greenport. WOW wil hét mondiale kennis- & innovatiecentrum van de glastuinbouw worden. Theo Duijvestijn, wethouder en bestuurslid Greenport West-Holland: “Nederland wordt mondiaal gezien als de absolute top in glastuinbouw. Met dit project maken we 365 dagen per jaar op één plek zichtbaar wat we, als tuinbouwcluster, in huis hebben. En dat wordt bepaald geen statische tentoonstelling. Het wordt een inspirerend centrum waar onderzoek plaatsvindt, waar experimenten zichtbaar zijn en waar mensen over de hele wereld de jongste kennis komen opsnuiven”.

Educatie, demonstratie en onderzoek

Het complex bestaat uit drie onderdelen, samen te vatten in de termen educatie, demonstratie en onderzoek. Onder educatie valt de school voor mbo-studenten, waar ook ruimte wordt geboden aan andere opleidingsinstituten, zoals hbo-instellingen en onderzoeksinstituten. De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is reeds gestart. Een leergang voeding & gezondheid wordt opgezet, onder andere met hulp van Rob Baan van Koppert Cress. Dutch Flower Group en Nature’s Pride geven hun input aan de opleiding handel & logistiek. Het pand krijgt een groen-mechatronica lokaal, een inspirerend bloembind-lokaal en een auditorium met maar liefst 300 zitplaatsen.

Gert Kant, voorzitter Raad van Bestuur van Lentiz onderwijsgroep en bestuurslid van de Greenport, is enthousiast over deze unieke samenwerking tussen verschillende mbo-onderwijsinstellingen Albeda College, ROC Mondriaan en Lentiz onderwijsgroep, hbo-instellingen, universiteiten en het bedrijfsleven: “Het Nederlandse tuinbouwcluster kan mondiaal een grote bijdrage leveren aan het welzijn en welbevinden van mensen.”.

Op de begane grond en de eerste verdieping rond de entree komen zo’n 80 toonaangevende bedrijven op 9.000 vierkante meter demonstratie- en presentatieruimte. Het gaat om de participanten van Demokwekerij Westland, vooraanstaande bedrijven uit de tuinbouwtechniek en toeleveranciers en daarnaast is de groenten en sierteelt hier vertegenwoordigd.

Het derde onderdeel van het centrum betreft de onderzoekskassen van Demokwekerij Westland waarin naast regulier plantonderzoek ook innoverende teeltideeën kunnen worden uitgewerkt en getest. Demokwekerij Westland verlaat haar huidige locatie aan de Zwethlaan en bouwt volledig nieuwe onderzoekskassen met de nieuwste technologieën. Directeur Peet van Adrichem: “Continue en versnelde innovatie is van groot belang om de koploperspositie van Nederland in de wereld te behouden.”

foto-wowPin It on Pinterest