Jaarevent 2023

Woensdag 12 april 2017 is de Chinese ‘Solar Greenhouse’-tuinbouwkas, op het terrein van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, naast het Improvement Centre van Delphy in Bleiswijk officieel geopend.

De opening werd verricht door Commissaris van de koning van de provincie Zuid-Holland Jaap Smit en commercieel adviseur van de Chinese ambassade Guosheng Zhang, in aanwezigheid van onder anderen de voorzitter van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen Loek Hermans, de burgemeester van Lansingerland Pieter van de Stadt en de wethouder van Lansingerland Albert Abee, tevens bestuurslid van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Sfeerimpressie

De Greenport maakte onderstaande sfeerimpressie van de opening:

Zonne-energie opgeslagen in betonnen muur

De Chinese kas op zonne-energie is voorzien van hoogwaardige Nederlandse technologie en bootst de klimaat-omstandigheden na van een typische tuinbouwkas in China. Door het onderzoek in deze kas zullen de Nederlandse leveranciers van tuinbouw-technologie beter in staat zijn om in China moderne Nederlandse technologie te leveren die aansluit op de lokale omstandigheden en wensen. Met die Nederlandse innovatieve technologie kunnen Chinese telers de kwaliteit en opbrengst van hun gewassen verder verbeteren. Deze Chinese ‘zonnekas’ maakt gebruik van zonne-energie die wordt opgeslagen in een betonnen muur. Tijdens het onderzoek zullen er groenten zoals komkommer en tomaat in de kas gesteeld worden. Het eerste gewas dat in deze kas wordt geteeld, is komkommer.

De prestaties van de kas zullen worden vergeleken met de prestaties van bestaande zonnekassen in China. De kas is voorzien van innovatieve Nederlandse technologie zoals een klimaatscherm, substraatteelt met een irrigatiesysteem en een klimaatcomputer. Aan de hand van demonstraties en experimenten kunnen Nederlandse leveranciers laten zien dat hun technologie goed aansluit op de omstandigheden in China, zodat Chinese telers hun productie kunnen verhogen en de gewas- en productkwaliteit kunnen verbeteren.

Promotie van Nederlandse technologie

Het onderzoek aan de Chinese Solar Greenhouse is opgezet door ‘Partners in International Business’ (PIB), een groep van toonaangevende Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in de tuinbouwsector die actief zijn in China. Het doel van het project is om de positie in China van de leden (Hoogendoorn Growth Management, Ludvig Svensson, Ridder Drive Systems, HortiMax, Delphy en Wageningen University & Research) te versterken door hun technologie te promoten en te laten zien welke voordelen het gebruik van deze technologie en kennis biedt voor de huidige Chinese tuinbouwsector. Het project wordt gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Metropoolregio Rotterdam-Den Haag.

(Bron: Groentenet)Pin It on Pinterest