Greenport Horti Campus

Wat was dat een heerlijke vakantie. Ik heb heerlijk genoten van mooie omgevingen, het weer, mijn gezin. En van de natuur natuurlijk. Want in de vakantie speelt bij velen de natuur, buiten zijn, een grotere rol dan in de rest van het jaar.

Hoe dan ook: de vakantie is voorbij. Hoog tijd om de blik vooruit te richten en ons allemaal weer in te zetten voor een vitale, gezonde en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster. En verrassing: daarin speelt de komende maanden de natuur wéér een grote rol.

Het beperken van het gebruik van fossiele brandstoffen heeft veel aspecten. Energie is misschien het eerste waaraan u denkt. Maar het (her)gebruik van plantaardige materialen is daar ook een onderdeel van. Biobased dus. En de tuinbouw is bij uitstek de leverancier van die plantaardige materialen. De sector produceert immers ongelooflijk veel plantmateriaal, en nagenoeg alle reststromen van die productie zijn plantaardig. We spreken dus nooit meer over afval; alle plantaardige stromen hebben waarde.

Het aantal mogelijke toepassingen van die natuurlijke producten is bijna oneindig. Van energie tot cosmetica, van thee tot bouwmaterialen, van veevoer tot textiel. Om die toepassingen te realiseren zijn er enkele randvoorwaarden. De belangrijkste: bewustzijn bij de afnemer/consument dat biobased producten minimaal net zo goed zijn én bewustzijn bij producenten/leveranciers dat een gezonde business case mogelijk is met biobased toepassingen.

Het ligt voor de hand dat Biobased Greenport West-Holland zich met name richt op het tweede deel. Zo ondersteunt collega Willem Kemmers (projectleider Biobased) verschillende projecten waarvan de business case nog niet uitgekristalliseerd is. Dat doet hij voor een deel samen met Vlaamse en Britse partners in het Europese project Bioboost (waarvan gemeente Westland ‘lead partner’ is).

Goede business cases wil je laten zien, zodat ook andere ondernemers interesse krijgen en overtuigd raken. Daarom heeft Biobased Greenport West-Holland het initiatief genomen voor een aantal themaweken over het gebruik van tuinbouwrestmaterialen. Er zijn drie themaweken: één over het gebruik in bouwmaterialen, één over het kweken van insecten en één over de productie van textiel, papier en karton.

In die weken zijn er excursies, mini-symposia, online interviews, berichten etc. We zetten de komende maanden biobased – dus het slim omgaan met de natuur – dus extra in het zonnetje. En daarmee beginnen we vandaag, met deze speciale editie van de Update. In deze Update leest u onder meer interviews met ondernemers die al druk bezig zijn met het gebruik van plantaardige materialen voor het maken van bijvoorbeeld spaanplaten of thee. Zeer inspirerend. Vanaf deze plek daag ik u uit na te denken hoe u uw eigen restmaterialen of producten anders kunt gebruiken. En we zien u graag tijdens een (of meer) evenementen van de themaweken.

Jolanda Heistek
Programmamanager Greenport West-Holland



Pin It on Pinterest