Events

9 t/m 13 december

DE WEEK VAN TUINBOUWRESTSTROMEN

EN PAPIER & TEXTIEL

Met onder andere excursies en seminars

De biobased economie biedt grote kansen voor de tuinbouw. Zo kunnen tuinbouwrestmaterialen op verschillende manieren verwaard worden. Voorbeelden daarvan zijn het gebruik van tomatenstengels voor de productie van papier of textiel. Welke eisen worden voor dergelijke toepassingen gesteld aan die restmaterialen? Hoe organiseren we een marktsysteem? En hoe kunnen ondernemers daarop inspelen? Daarover gaan de themaweken die Biobased Greenport West-Holland in samenwerking met Bioboost najaar 2019 organiseert.

9 t/m 13 december: De week van tuinbouwreststromen en papier en textiel

Van 9 tot en met 13 december organiseert Biobased Greenport West-Holland ‘De week van tuinbouwreststromen en papier en textiel’. Tijdens deze week zijn er onder meer een excursie en mini-symposium over het gebruik van tuinbouwrestmaterialen voor papier en textiel. 

9 december: Mini-symposium

Op maandagmiddag 9 december van 12.30 tot 15.30 uur is in HortiVERSum in Zoetermeer het mini-symposium ‘Tuinbouwreststromen en papier en textiel’. Verschillende sprekers geven dan hun visie op de toekomst van biobased toepassingen van reststromen uit de tuinbouw. Deelname aan het mini-symposium is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht:

Programma

  • Onderzoeker Edwin Keijsers van Food and Biobased Research van Wageningen University & Research ontwikkelt samen met de industrie nieuwe processen en producten uit biobased grondstoffen, zoals papier en karton uit hennep en tomatenstengel.
  • Marieke de Hoop, oprichter van Papiermakerij De Hoop en PapierLab Rotterdam, werkt aan de Lampèrge: een lichtobject gemaakt met aspergepapier. De Lampèrge is de kroon op haar 10-jarig onderzoek naar het vinden van nieuwe toepassingen van agrarische afvalstromen door middel van papier. Marieke de Hoop en Nicole Schluep van PapierLab geven tijdens het mini-symposium hun visie op het opwaarderen van schijnbaar waardeloos organisch materiaal.
  • Het Kenniscentrum Papier en Karton (KCPK) heeft als missie de kennisinfrastructuur in de Nederlandse papier- en kartonindustrie te versterken. Michiel Adriaanse is Programmacoördinator Vezelgrondstoffen bij KCPK en zal ingaan op het gebruik van plantaardige producten voor de productie van papier.
  • Kun je textiel maken van tomatenvezels? En zo ja, hoe kan dit een blijvende economische activiteit zijn? Een consortium bestaand uit Greenport West-Holland, BlueCity Lab, Maurice Wubben, Duijvestijn Tomaten en United Oceans werkt aan een tomaten-T-Shirt. Nienke Binnendijk, Business Director bij BlueCity Lab: “Over vijf jaar is textiel gemaakt van cellulose uit Zuid-Holland op de markt. Wij werken aan een minimal viable product gemaakt van tomatentextiel voor de minister voor op Prinsjesdag 2020.”

Tijdstip

12.30 – 15.30 uur

Locatie

HortiVERSum
Louis Pasteurlaan 6
2719 EE Zoetermeer


12 december: Excursie naar Schut Papier

Op 12 december van 10.30 tot 13 uur organiseren Biobased Greenport West-Holland en BioBoost een excursie naar Schut Papier in Heelsum (Gelderland). De historie van dit bedrijf voert terug naar de Gouden Eeuw. Vandaag de dag loopt Schut Papier voorop met innovatieve programma’s om organische vezels uit reststromen te gebruiken voor biobased papierproducten. Deelname aan de excursie is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht:

De week van tuinbouwreststromen en insectenkweek

Van 7 tot en met 16 oktober organiseerden Biobased Greenport West-Holland en BioBoost ‘De week van tuinbouwreststromen en insectenkweek’. Deze week viel samen met Dutch Food Week, waarvan Greenport West-Holland mede-initiatiefnemer is. Tijdens week was er onder meer een mini-symposium ‘Tuinbouwreststromen en insectenkweek’ in Apollo 14 (georganiseerd ism Gemeente Den Haag/ImpactCity) en de masterclass ‘Insecten zijn om op te vreten’ (georganiseerd ism Inholland).

Categorieën

Recente reacties    Pin It on Pinterest