Jaarevent 2023

Bron: VNO-NCW West – Tekst: Pascale Warners, ComPas tekst en redactie

“Er gebeurt veel in de wereld”, zegt directievoorzitter van Rabobank Zuid-Holland Midden tijdens een visiebijeenkomst van VNO-NCW Oostland. “Daar kun je bang van worden, maar je kunt ook kansen en mogelijkheden zien.”. Ruim tachtig ondernemers van VNO-NCW Oostland woonden op 24 januari een visiebijeenkomst bij in het kantoor van Rabobank Zuid-Holland Midden in Bergschenhoek. 

Wachten op een doorbraak

“Nederland balanceert tussen deglobalisering en de vierde industriële revolutie”, zegt econoom Rita Bhageloe van Rabobank Nederland. “Als de deglobalisering doorzet, belandt ons land opnieuw in een recessie. Goed overheidsbeleid en een technologische doorbraak kunnen de economie een impuls geven.”

De wereld ziet er nu compleet anders uit dan een jaar geleden. Wat betekenen de Brexit, het presidentschap van Trump en de verkiezingen in maart voor onze economie? Ruim tachtig ondernemers van VNO-NCW Oostland wonen op 24 januari een visiebijeenkomst bij in het kantoor van Rabobank Zuid-Holland Midden in Bergschenhoek.

Gastspreker Rita Bhageloe begint met het positieve nieuws. “In 2016 groeide de Nederlandse economie voor het tweede jaar op rij met meer dan 2 procent. De consumentenbestedingen stegen, de woningmarkt trok aan en de werkloosheid daalde.” Voor 2017 verwacht ze een economische groei van 1,8 procent. “Iets lager dan in 2016 vanwege de stagnerende groei van de export. De internationale omgeving vormt het grootste risico.”

Groei of recessie?

Voor de periode tussen 2018 en 2023 schetst Bhageloe dreigende wolken. “Nederland staat op een kruispunt met drie mogelijke scenario’s: doormodderen, deglobalisering of de vierde industriële revolutie. Zonder grote politieke hervormingen, komt de groei de komende jaren gemiddeld rond de 1,4 procent uit. De deglobalisering vormt een grote bedreiging voor de economische groei. Wanneer deze verder doorzet, betekent dat een gemiddelde economische groei van 0,3 procent en belanden we in een recessie. Een technologische doorbraak kan het tij keren. Als er een vierde industriële revolutie komt, komt de economische groei gemiddeld op de 2,3 procent.”

Een uitdaging dus voor alle Oostlandse ondernemers om bij te dragen aan die noodzakelijke technologische doorbraak. Voorzitter Ilone Ammerlaan van VNO-NCW Oostland laat zien hoe deze regio bijdraagt aan innovatie. De Oostlandse ondernemers werken hard aan de vijf speerpunten uit NL Next Level. Dit landelijke initiatief van VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO-Nederland is bedoeld om de economie naar een volgend niveau te brengen. Het bevat een uitgewerkte toekomstvisie en bijbehorende investeringsagenda.

Vertrouwen

Directievoorzitter Marco Hofland van Rabobank Zuid-Holland Midden heeft alle vertrouwen in het Nederlandse ondernemerschap. “Ik denk dat we adaptiever en creatiever zijn dan de economische modellen laten zien. Ook ons eigen werkgebied heeft genoeg potentie. De Rabobank ondersteunt duurzame en innovatieve ontwikkelingen en creëert zo samen met ondernemers een vierde industriële revolutie. Er gebeurt veel in de wereld. Daar kun je bang van worden, maar je kunt ook kansen en mogelijkheden zien.”

Bekijk hier de fotoreportage



Pin It on Pinterest