Vacature
Programmasecretaris

‘Het Westland is de vers-apotheek van de wereld. Wij willen meer paprika’s en minder pillen.’ Met deze zin opende Burgermeester Sjaak van der Tak van Westland het Healthy Food Congress, de ontmoetingsplek van de tuinbouw en medische wereld in World Forum Den Haag. Het Healthy Food Congress telde 350 bezoekers, waaronder veel tuinbouwondernemers, -adviseurs en -marketeers.

Volgens Sophie Nicklaus van het Franse Instituut voor Landbouwkundig Onderzoek zijn er vier oorzaken waarom kinderen weinig groenten eten: smaak, weinig calorieën, slechte marketing, opvoedstress en spanning rondom eetmomenten. Smaaklessen helpen om jonge (en oudere) kinderen groenten en fruit te leren eten.

Jong gezond eten is de basis voor de toekomst maar begint ook voor de geboorte. Wat de moeder meegeeft aan het kind tijdens de zwangerschap is cruciaal voor de levenslange gezondheid van het kind. Erasmus MC presenteerde een app die zwangere vrouwen helpt met adviezen om meer groente en fruit te eten.

“Van pil naar smaakpapil, van smaakpapil naar fysiek verschil, naar je eigen wil”, stelde geneeskundestudent Wilma Oostdijk, die samen met huisarts Tamara de Weijer op het podium stond. Kinderarts Koen Joosten deed daarbij een opmerkelijke uitspraak: “Niet alles hoeft tot drie cijfers achter de komma bewezen te zijn, voor je er mee aan de slag kunt. Iedereen weet dat we vroeger, toen we voornamelijk plantaardig voedsel aten, gezonder aten dan tegenwoordig.”

Rol van de overheid

Van wie is het een taak om de maatschappij gezonder te maken? “De overheid kan ervoor zorgdragen dat de omgeving gezonder is en consumenten daarmee in bescherming nemen,” zei Louise Meincke, van kankeronderzoeksinstituut Research Fund International in Londen.

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de VU Amsterdam deelde: “Gezond leven moet je zelf doen, maar de overheid kan wel helpen. Armoede, opleiding, urbanisatie en stress, hebben veel invloed op je gezondheid. Als je die niet aanpakt heeft de rest niet zoveel zin.”

Rob Baan van Koppert Cress sloot af met de conclusie: “Het kost 8 miljoen euro om alle kinderen op kinderdagverblijven van 80 gram groenten te voorzien en 50 miljoen euro om alle kinderen op basisscholen van groenten te voorzien. Daarmee kunnen we een hele generatie gezond voorbereiden op de toekomst en de bedragen zijn peanuts in vergelijking met medische zorg en medicijnen. Het zou mooi zijn als de overheid hier een handje bij gaat helpen.’’

Healty Food Congress werd georganiseerd door stichting Food for a better life style op initiatief van Platform gezonde voeding 0-4 jarigen, GroentenFruit Huis en Koppert Cress.

Bekijk hier alle presentaties van het congres.Pin It on Pinterest