Magazine Aan het werk

De Brexit heeft veel Nederlandse ondernemingen hard geraakt. Ze raakten omzet kwijt, of hebben last van handelsbelemmeringen, zoals extra douane-controles. Greenport-bedrijven worden bovengemiddeld geraakt. Deze bedrijven kunnen aanspraak maken op de Brexit Adjustment Reserve (BAR). Programmamanager Marijn Leijten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).: “De BAR is er voor alle ondernemers die getroffen zijn door Brexit. Schroom niet om gebruik te maken van de regelingen die de BAR biedt!”

RVO onderzocht welke sectoren het hardst worden getroffen. “Op 1 staan de akkerbouw en de tuinbouw, op 2 de voedingsmiddelenindustrie, en op 3 producenten elektrische apparatuur en machines. Ofwel: de Brexit heeft grote gevolgen op bedrijven in de Greenport. Die gevolgen hebben niet zozeer betrekking op de omzet: die gaat nog goed. Maar bedrijven hebben wel te maken met bijvoorbeeld extra douanecontroles en extra certificaten.”

Brexit Adjustment Reserve
De Brexit Adjustment Reserve (BAR) is een eenmalig fonds van de Europese Unie. De BAR is beschikbaar voor ondernemers die zakelijk zijn benadeeld door Brexit. RVO voert de regelingen binnen de BAR uit namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Uit de BAR worden verschillende regelingen gefinancierd, waaronder twee compensatieregelingen; een voor gemaakte aanpassingskosten en een voor nog verwachten aanpassingskosten die ondernemers door Brexit moeten maken.  De compensatieregelingen in de BAR zijn ook van toepassing op Greenport-bedrijven die die kosten hebben gemaakt – of nog verwachten- en dit kunnen aantonen. In het najaar zullen deze regelingen uitgevoerd worden.

EU-Handelsprogramma: grensverleggend ondernemen

Om mogelijk omzetverlies in het VK door Brexit te compenseren, nu al of op de middellange termijn, biedt de BAR ook het EU-Handelsprogramma. Dit programma helpt ondernemers – nieuwe en bestaande- internationale markten verder te ontwikkelen. De ondernemers worden ondersteund met trainingen, opleidingen, advies en marktverkenningen. Ook zijn er mogelijkheden om kosteloos een beurs te bezoeken of op handelsmissie te gaan. Voor de uitvoering van het programma zet RVO de netwerken en expertise in van partners binnen Trade & Innovate NL, de branche- en sectororganisaties en Nederlandse posten in het buitenland. De Europese Unie stelt 32 miljoen euro beschikbaar voor de uitvoering van het programma.

‘Het fonds is er niet voor niets’

Leijten: “Veel ondernemers in de tuinbouw denken misschien: dat EU-Handelprogramma is vast niet voor mij. Of ze zijn Brexit inmiddels al vergeten, want ze zijn nu bezig met andere bedreigingen. Dat snap ik. Maar het EU-Handelsprogramma is er niet voor niets.  Dus ook voor Greenport-bedrijven die op een of andere wijze door Brexit zijn geraakt. Er zijn nog echt heel veel exportkansen, ook voor de tuinbouw. Alleen al in landen die na Brexit minder importeren uit het VK. Een uitdaging voor Nederlandse bedrijven om dat gat te dichten.”

Leijten vertelt wat programma voor Greenport-bedrijven kan betekenen: “Deelnemers krijgen de ruimte om aan te geven waar zij in geïnteresseerd zijn en waar hun behoeften liggen. Willen ze meer weten over de exportkansen in een bepaald land of hebben ze de wens om hun netwerken uit te bouwen in een land? Dan gaan we daarmee aan de slag. Zitten ondernemers in een oriëntatiefase? Dan willen ze mogelijk advies over hun handelsstrategie voor een bepaald land of gebied. Zijn ze al een stap verder, dan is een beursdeelname of handelsmissie misschien wat zij nodig hebben. De inhoud van het programma moet relevant zijn en een impact hebben. Er kan heel veel, maar helaas loopt het programma maar tot eind 2023. Om zoveel mogelijk te kunnen doen voor ondernemers, is het dus belangrijk dat ze zich snel aanmelden.”

Aanmelden

De drempel om aan te melden ligt laag en de voorwaarden zijn beperkt. Hoe aanmelding in zijn werk gaat is te lezen op  www.rvo.nl/eu-handelsprogramma. Aanmelden kan ook op deze website.

Leijten raadt hen aan om niets te missen: “Meldt u zich aan voor het EU-Handelsprogramma. In de community delen we ook het laatste nieuws over de 2 BAR compensatieregelingen die eraan komen in het najaar.“

Meer weten?

Meer informatie over de Brexit Adjustment Reserve is te vinden op www.rvo.nl/bar. Bellen of mailen kan ook: RVO Klantcontact Internationaal: 088 042 42 42 (keuze 3-3) of [email protected].Pin It on Pinterest