Jaarevent 2023

In de Greenport liggen drie universiteiten van wereldniveau: TU Delft, Erasmus Universiteit en Universiteit Leiden. Zou het niet mooi zijn als de tuinbouw meer gebruikmaakt van de academische kennis en inzichten van die universiteiten? Daarom start binnenkort Greenport Hub.

Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus werken samen in een strategische alliantie met als doel academische kennis inzetten voor het helpen oplossen van de grote en complexe maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. Vraagstukken worden thematisch benaderd door zogenoemde Centres. Het Centre for Sustainability zet zich in voor drie ‘hubs’: Smart City, Happy City en de Greenport Hub.

Op 22 juni is de kickoff van de Greenport Hub bij Koppert Biological Systems.
Coen Hubers coördinator van de Greenport Hub: “We hebben een fantastisch programma met echte vrijdenkers en kritische geesten, zoals dagvoorzitter Dick Veerman (Foodlog), Peter Jens (Koppert Biological Systems) en Herman de Boon (voorzitter bestuur Biobased Delta). Tijdens de kickoff willen we een dialoog aangaan met onder meer ondernemers uit de tuinbouw: welke onderwerpen op het gebied van Digitalisering, Voeding & Gezondheid en Biobased verdienen academische aandacht?”

Kraamkamer

De wereld verandert, de tuinbouw verandert mee. Hubers: “Als we onze concurrentiepositie willen behouden – en dus wereldspeler willen blijven op het gebied van bedekte teelten – dan moeten we onszelf opnieuw uitvinden. Daarvoor heb je alle denkkracht nodig die je kunt vinden. Alleen zo kun je de kraamkamer van tuinbouwontwikkelingen blijven.”

Nu beschikt de tuinbouw al over veel academische denkkracht, namelijk in Wageningen en WageningenUR Glastuinbouw in Bleiswijk. Een echte groene universiteit. Maar in deze tijden is ook andere, aanvullende kennis nodig. “De kennis van de ‘grijze’ universiteiten kun je prima combineren met groene kennis. Iedere universiteit heeft zijn eigen krachten. Zo is Universiteit Leiden een brede, ‘onderzoeksintensieve’ universiteit met een belangrijk aandeel fundamenteel onderzoek. Technische Universiteit Delft heeft een breed spectrum aan ingenieurswetenschappen en Erasmus Universiteit Rotterdam is een maatschappelijk georiënteerde researchuniversiteit met een focus op gezondheid, welvaart, cultuur en bestuur.”

De complete triple helix

Maar naar welke vraagstukken moeten studenten en onderzoekers van de universiteiten onderzoek doen, en op welke onderwerpen moeten ze hun licht laten schijnen? Het zoeken naar die antwoorden is de opgave voor de Greenport Hub, vertelt Hubers.

“We betrekken de tuinbouwpraktijk actief bij de Greenport Hub: telers, toeleveranciers, overheden, kennisinstellingen. De complete triple helix dus. Dat doen we allereerst tijdens de kickoff: dat is de eerste stap voor een verdieping van de onderzoeksagenda voor de tuinbouw. We werken dan samen aan een stip op de horizon. Maar ook daarna blijven we de dialoog aangaan met de tuinbouw.”

“Verbinden en nieuwe inzichten dat willen we bereiken met deze samenwerking en ook het interesseren van studenten vanuit niet-traditionele studies voor de Greenport”, zegt Jolanda Heistek.

Programma

De kickoff van de Greenport Hub is op 22 juni, 13:00- 18:30 uur bij Koppert Biological Systems in Berkel en Rodenrijs. U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan deze kickoff en zo verbinding te leggen tussen wetenschap en bedrijfsleven.

13:00 uur – Opening: Prof. Dr Lucas Meijs
13:05 uur – Inleidend Spreker: Peter Jens
13:20 uur -14:00 uur – Biobased. Sprekers:
Bedrijfsleven: Herman de Boon
Wetenschap: Prof .Dr Andrea Ramirez Ramirez
14:00 uur – 14: 15 uur Pauze
14:15 uur – 15:15 uur: Digitalisering. Sprekers:
Bedrijfsleven: Harry Schmeitz
Wetenschap: Prof. D. Frances Brazier
Intermezzo Space Farming: Dr Angelo Vermeulen
15:15 uur – 15: 30 uur: Pauze
15:30 uur – 16:10 uur: Gezondheid & Geluk. Sprekers:
Bedrijfsleven: Maren Schoormans
Wetenschap: Dr Koen Joosten
16:10 uur – 16: 25 uur: Pauze
16:25 uur: Verbindende Agenda’s. Sprekers: Coen Hubers, Jolanda Heistek
16:40 uur: Afsluitend spreker: Drs Ing. Bob Ursem
17:00 uur – 18:30 uur: Netwerken & Verbinden

Ja, ik meld mij aan voor de kick-offPin It on Pinterest