Magazine Aan het werk

“Bij veel onderwerpen is het belangrijk dat ondernemers en overheden goed samenwerken. En dat is wat de Greenport doet: beide werelden samenbrengen”, vertelt Erik Persoon. De plantenkweker uit Westland (Broekpolder) trad onlangs toe tot het Dagelijkse Bestuur van Greenport West-Holland. “Samenwerken heeft de tuinbouw groot gemaakt.” 

Kun je iets vertellen over jezelf?

“Met Forever Plants kweken we tropische kamerplanten. ‘Groene meubelstukken’ noem ik ze wel eens. Dat doe ik al dertig jaar. Destijds nam ik het familiebedrijf over van mijn vader, en vijf jaar geleden is mijn zoon Tim in het bedrijf gekomen. Het is dus een echt familiebedrijf.”

Je bent nogal actief op het bestuurlijke vlak.

“Ik vind samenwerken belangrijk. Dat heeft de tuinbouw namelijk groot gemaakt. Zo zat ik in de studieclubs, was ik lang bestuurslid van Royal FloraHolland, ben ik sinds acht jaar bestuurslid van Trias Westland en nu ook van Broekpolder2040. Ik vind: ‘Samen sterker’. Want er zijn zaken die je als ondernemer niet in je eentje voor elkaar krijgt.”

Is dat ook de reden waarom je bestuurslid van de Greenport bent geworden?

“Zeker. Door Trias Westland heb ik ervaren dat er onderwerpen zijn, zoals geothermie, waarbij het belangrijk is dat ondernemers en overheden goed samenwerken. En dat is wat de Greenport doet: beide werelden samenbrengen. En ik vind het belangrijk dat het netwerk goed onderhouden wordt.”

Heb je nog speciale aandachtspunten als Greenport-bestuurslid?

“De laatste jaren ligt mijn focus vooral op duurzaamheid. Zo werken we bij ons bedrijf aan een lager en duurzamer energieverbruik en hergebruik van water. Duurzaamheid wordt daarom binnen de Greenport mijn aandachtspunt. Wat betekent duurzaamheid voor ondernemers? En daarmee heb ik het niet alleen over minder fossiele energie, maar ook over je totale footprint en de circulaire stad. En niet te vergeten: maatschappelijke draagvlak.”

Hoe zou de tuinbouw meer kunnen doen aan draagvlak?

“De sector is altijd nogal sterk met zichzelf bezig. We zijn doeners en vergeten te vertellen dat we oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken hebben. Twee mooie voorbeelden van hoe dat kan is de kas voor het Gugenheim en de documentaire ‘A Life on Our Planet’ van David Attenborough op Netflix. Die laat zien dat we de wereld kunnen voeden door productie in een beschermde omgeving. In kassen dus!”Pin It on Pinterest