Vacature
Programmasecretaris

Hoe kunnen we jongeren meer groente- en fruitproducten laten eten? Door ze zelf aan de slag te zetten. Dat is het idee van de Food Boost Challenge, een initiatief van Medical Delta Living Lab VIT for Life, HortiHeroes en Foodvalley NL waarbij De Haagse Hogeschool een belangrijke bijdrage levert als onderzoekspartner. Regisseur Wendy Scholtes van het Living Lab: “Er zijn nu al meer dan 1.000 scholieren en bijna 200 studenten betrokken.” 

Wendy, om te beginnen: wat doet het Medical Delta Living Lab VIT for Life?

“Het Living Lab is een ‘quadruple helix’: we brengen burgers, bedrijven, scholen en onderzoeksinstellingen samen. We richten ons daarbij op vitaliteit, innovatie en techniek, met als doel een gezonde leefstijl en een gezonde leefomgeving. Zo werken we dus aan de vraagstukken van de hedendaagse maatschappij.”

Waarom organiseren jullie de Food Boost Challenge?

“Er gebeurt al heel veel op het gebied van gezonde voeding. Maar voor de doelgroep van 12 tot en met 20 jaar is er niet heel veel. Terwijl we die doelgroep wel nodig hebben voor een gezonde maatschappij. De Food Boost Challenge organiseren we daarom mét, voor en door jongeren. Zodat ze zelf met gave ideeën komen.”

Hoe ziet de challenge eruit?

“We wilden een mix. Dus niet alleen hbo, maar van vmbo tot wetenschappelijk onderwijs, en van start-ups tot multinationals. Dit najaar is er een onderzoek door vmbo- en mbo-scholieren naar eetpatronen, in het voorjaar is er een challenge voor hbo- en wo-studenten. Ze maken dan ontwerpen voor bijvoorbeeld nieuwe producten of apps om gedrag te veranderen. Tot de zomervakantie werken teams van scholieren, bedrijven studenten vervolgens de ideeën uit tot prototypes.”

Wanneer is de challenge geslaagd?

“Je zou bijna kunnen zeggen dat de challenge nu al geslaagd is. Zo zijn er al meer dan 1.000 scholieren en bijna 200 studenten betrokken. Tussen de opleidingen worden gastlessen georganiseerd. Er zijn veel partners uit het bedrijfsleven, hoewel er natuurlijk altijd nog meer bedrijven mogen aanhaken. En nu al zie je een verandering op scholen. Gezondheid was geen onderdeel van de oude biologielessen, maar je ziet dat er steeds meer aandacht voor is. ‘Wat gaaf dat het er is’, horen we vaak.”Pin It on Pinterest