Vacature
Programmasecretaris

Koen Meerkerk en Hugo de Boon

Met een passie voor het creëren van waarde aan grondstoffen die als waardeloos bestempeld zijn heeft het duo (beiden 26 jaar) zich gepositioneerd in de hedendaagse circulaire economie. Ze lossen problemen op door design en duurzaamheid te combineren. Na het behalen van hen bachelors diploma in ruimtelijke vormgeving, hebben de twee jonge ontwerpers zich gefocust op het ontwikkelen van duurzame materialen.
Na het afstuderen is het duo verder gegaan in hun nieuwe werkplaats in Bluecity. Hier werken ze samen met tientallen circulaire bedrijven/ontwerpers om naar een zero waste economie toe te werken. De visie van Fruitleather is niet alleen om aandacht te creëren voor voedsel verspilling, maar ook om aan te tonen dat afval postief kan worden ingezet.
Fruitleather Rotterdam is het eerste bedrijf ter wereld dat het afval van fruit, in combinatie met natuurlijke additieven, verwerkt tot een duurzaam leerachtig materiaal, met diverse toepassingsmogelijkheden. Wij leveren fruitleer als halffabrikaat aan leerverwerkende partijen. Fruitleather Rotterdam biedt leerverwerkende producenten (en dus consumenten) een alternatief voor de huidige ± 18 miljard m2 dierlijk leer dat per jaar wordt geproduceerd. Fruitleather Rotterdam draagt zo bij aan het terugdringen van de ± 65 miljard kilo CO2 die vrijkomt bij productie van dierlijk leer. Er is grote belangstelling voor dit milieuvriendelijke materiaal van de zijde van consumenten enerzijds en ontwerpers en producenten anderzijds.
Rotterdam beschikt over de belangrijkste Noord-Europese fruithaven. Bij de import tussen de producent en de Rotterdamse haven als verwerker, wordt er ruim ± 10% fruit verspild. In het transport naar de groothandel is dit nog eens 10%, en tussen de winkel en consument komt daar nog eens 15% bij. Fruitleather Rotterdam helpt de stad bij het terugdringen van zijn fruitafval op een circulaire manier.
Fruitleather is een Rotterdams bedrijf dat een rechtstreekse bijdrage levert aan de circulaire economie en productinnovatie in de stad. “Fruit” en “Leather” verbindt twee werelden waarin wij het afval van de ene industrie gebruiken om het vervuilende systeem van de leerindustrie radicaal te veranderen.

Koen Meerkerk (26) and Hugo de Boon (26) are a Rotterdam based designer duo, graduated from the Willem de Kooning academy in Rotterdam. With a passion for creating value to things which have been labelled useless, the duo has placed themselves in todays circular economy. Facing and solving problems from a designer point of view. With a bachelors degree in spatial design, the two young designers have placed their focus on the development of materials. They moved into their new workplace in Bluecity where they work together with other circular businesses towards a zero waste economy. The vision here at Fruitleather Rotterdam is not only to spread awareness of the food waste issue, but also to show how waste in general can be used in a positive way.Pin It on Pinterest