Het samenwerkingsverband “Gezonde Start” heeft van het Ministerie van Economische Zaken de opdracht gekregen voor een living lab pilotproject. Doel van het project is te verkennen of Personalised Food kan helpen bij het verhogen van de groente- en fruit-consumptie. ‘Gezonde start’ gaat daarvoor een aanbod van voeding met voldoende groente en fruit ontwikkelen en testen. Op de 9 maanden beurs in de Amsterdam Rai, eind februari, zal het eerste 9 Maanden Menu worden gelanceerd.
Veel aanstaande ouders zijn onzeker over wat nu wél en niet te eten tijdens de zwangerschap. Met het aanbod van het samenwerkingsverband zijn zij verzekerd van een gezond menu en van voldoende groenten en fruit. Een brede coalitie van experts en onderzoekers zal de komende maanden het aanbod gaan afstemmen, testen en feedback ontvangen van de deelnemers.
Linda Rentes, verloskundige, voormalig voorzitter van het KNOV en mede initiatiefneemster stelt: “Belangrijk is dat de nadruk gelegd wordt op wat er wél gegeten kan worden en dat gezonde voeding bij aanstaande ouders een vanzelfsprekendheid wordt”. ‘’Er liggen kansen voor de groenten- en fruitsector’’, vult mede-initiatiefnemer Carl Rentes aan. Een gebalanceerd aanbod met voldoende groenten en fruit draagt bij aan een gezonde levensstijl binnen het jonge gezin, ook na de zwangerschap.
Marjolein de Vlaam, van Ekomenu en logistiekpartner van het project vult aan: ”Het is onze missie om een gezonder eetpatroon te realiseren middels gepersonaliseerde menu’s en maaltijdboxen. Ekomenu introduceert daarom het 9 Maanden Menu voor zwangere vrouwen en het jonge gezin. Ekomenu biedt al verschillende weekmenu’s afgestemd op de nieuwe schijf van 5, zoals vegetarisch, glutenvrij, lactosevrij, koolhydraatarm, familie, vegan en streekmenu’s.“
Dit project is onderdeel van het Personalised Food programma dat SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw) met financiële steun van het ministerie van Economische Zaken heeft opgezet.