Meet & Greet Energie

Van 22 tot 25 november vindt een Nederlandse handelsmissie naar de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) plaats. De missie is een initiatief van Dutch Greenhouse Delta en wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in de Verenigde Arabische Emiraten en de Landbouwraad van de Golf. Er nemen maar liefst zeventien bedrijven aan deel. Doel van de missie is te laten zien dat de Nederlandse land- en tuinbouwsector een uitstekende oplossing biedt voor de vraag van de VAE naar zelfvoorziening op het gebied van voedselzekerheid. Onderdeel van de handelsmissie is deelname aan een groot landbouwevenement in Abu Dhabi met een gezamenlijke NL-stand op 23 en 24 november.

Deze handelsmissie is de tweede fysieke handelsmissie naar de Golfregio, na een succesvolle handelsmissie naar Saudi-Arabië afgelopen oktober. Zeventien Nederlandse bedrijven sluiten zich aan bij deze missie en zien de grote behoefte aan hightech oplossingen en kennis bij het realiseren van een efficiënte, duurzame en veilige voedselproductie in de Golf. De vraag naar zelfvoorziening in de productie van gezond, vers voedsel staat al jaren hoog op de agenda van verschillende landen binnen de Golfregio, waaronder de VAE. De VAE streeft er al lang naar om een wereldhub te worden in innovatiegedreven technologieën rond zelfvoorziening en voedselzekerheid.

Daarom hebben zij de Nationale Strategie voor Voedselzekerheid gelanceerd, die is afgestemd op 2051 en wordt uitgevoerd door het ministerie van Voedsel- en Waterzekerheid. Deze strategie is erop gericht om maximaal te produceren met een minimaal gebruik van hulpbronnen en dicht bij de detailhandel en woningen om een stabiele aanvoer van voedzaam voedsel voor de lokale markt, de markt in het Midden-Oosten en de export veilig te stellen.

Het uitdagende klimaat in de VAE vereist echter innovatie en duurzaamheid in de landbouw om het hele jaar door groenten en fruit van hoge kwaliteit te produceren. De VAE zijn op zoek naar partners uit de private sector om geavanceerde landbouwtechnologieën te ontwikkelen. Het Nederlandse tuinbouwcluster biedt alle hightech oplossingen en kennis die nodig zijn voor een efficiënte, duurzame en veilige voedselproductie in uitdagende klimaten, zoals in de VAE. Zij willen hun ervaring delen en samenwerken om het hele jaar door verse en gezonde voeding in de VAE te produceren.

Programma van de handelsmissie

Voor deze handelsmissie is een interessant publiek en privaat programma samengesteld, met onder meer een retailsafari, een netwerkreceptie en B2B matchmaking sessies. Op 24 november wordt in de “Media” Lounge, in het Abu Dhabi National Exhibition Centre de ‘Hortinext Conference’ georganiseerd, door VNU Europe, en ondersteund door het Koninkrijk der Nederlanden en Dutch Greenhouse Delta. Op de conferentie zullen verschillende Nederlandse organisaties aanwezig zijn, zoals deelnemers Bom Group, Certhon, Hoogendoorn, Hatenboer-Water en Signify. Zij delen hun laatste inzichten in verschillende horti technology onderwerpen. Tijdens de handelsmissie neemt het Nederlandse tuinbouwcluster ook deel aan een grote landbouwtentoonstelling in het Abu Dhabi National Exhibition Centre.

Deelname aan land- en tuinbouwbeurs

De Nederlandse tuinbouwsector presenteert zich met een gezamenlijke expositieruimte op het Nederlandse paviljoen, waar bezoekers een indrukwekkende VR-film met VR-bril kunnen zien. De film laat zien hoe het Nederlandse tuinbouwecosysteem de Golflanden kan helpen bij het bereiken van zelfvoorziening in voedselproductie door het creëren van langetermijnpartnerschappen.

Een aantal deelnemers doet mee aan de GFIA met een eigen bedrijfsstand, zoals Brinkman en Koppert. Yassin Lahiani, Exportmanager van Koppert: ‘We verwachten dit jaar veel belangstelling aangezien deze beurs vorig jaar niet door kon gaan vanwege COVID-19. Het is de plek waar vooruitstrevende telers, beleidsmakers, onderzoekers en investeerders elkaar ontmoeten voor nieuwe ideeën en technologieën. Mensen in de MENA-regio zijn voortdurend op zoek naar ontwikkelingen in de tuinbouw- en landbouwsector die hen in staat stellen meer zelfvoorzienend te worden en de productiviteit en kwaliteit van hun gewassen te verbeteren.

Richard Hagedoorn, Area Manager bij Royal Brinkman ziet de handelsmissie, met een deelname aan de beurs als een mooie combinatie, waarbij het netwerk van Brinkman verder kan worden uitgebreid. ”Brinkman is al meer dan 10 jaar actief in deze regio, maar de laatste jaren zien we duidelijk een toenemende interesse in Nederlandse kennis en technologie voor voedselzekerheid bij de overheden in de Golf. Afgelopen oktober heb ik deelgenomen aan een handelsmissie naar Saoedi-Arabië, die ook door Dutch Greenhouse Delta en InnovationQuarter werd georganiseerd en ook deze missie was voor Brinkman zeer succesvol.”

Deelnemende organisaties

De volgende bedrijven nemen deel aan deze veelbelovende missie: Bom Group, Certhon, Dutch Greenhouse Delta, Grodan, Hatenboer-Water, Hoogendoorn Growth Management, Horti XS, Innovation Quarter, Koppert Biological Systems, Kubo, Let’sGrow.com, Priva, Ridder, Royal Brinkman, Signify, Svensson en van der Hoeven Tuinbouwprojecten.Pin It on Pinterest