Vacature
Programmasecretaris

Internet of Things, Big Data, Data Science, Artificial Intelligence en Blockchain: termen waar we bijna dagelijks wel over horen of lezen. Allemaal hebben ze met het verzamelen en toepassen van data te maken. Verschillende sectoren zijn actief bezig met toepassingen van data, voor bijvoorbeeld nieuwe producten, diensten of bedrijfsprocessen. Maar wat houdt het eigenlijk precies in? En wat zijn de mogelijkheden en kansen hiervan voor de glastuinbouw? Tijdens het jaarlijkse Westland Event op 7 december 2018 staat het thema ‘datagedreven tuinbouw’ centraal. Sprekers zijn onder andere Gerhard van der Bijl van RoyalFloraHolland, futurist Richard van Hooijdink en Jack Esselink van IBM. Merijn Doggen is de dagvoorzitter.

Hoever is de sector ermee en welke kansen liggen er voor de glastuinbouw als deze middelen nog actiever worden ingezet? Tijdens het Westland Event zullen datadeskundigen en tuinbouwondernemers de aanwezigen meenemen in de mogelijkheden die ontstaan als datagegevens en tuinbouwkennis succesvol worden samengevoegd.

Zo zal Richard van Hooijdonk, trendwatcher en futurist, de huidige maar ook toekomstige stand van zaken op het gebied van data schetsen. Aan de hand van voorbeelden laat hij zien waarom het thema ook voor de tuinbouw zo belangrijk en actueel is. Jack Esselink van IBM geeft in vogelvlucht uitleg over alle gebruikte termen binnen dit thema. Hij vertelt over Data Science, AI, IOT en blockchain. Jacob van den Borne zal spreken over ondernemen en preciesielandbouw. De Brabantse aardappelteler uit Reusel zet al enkele jaren drones, sensoren, slimme machines en data in de cloud om de perfecte frietaardappel uit de grond te krijgen. Verder spreekt ook Gerhard van der Bijl. Van der Bijl is Chief Digital Officer en CIO bij Royal FloraHolland. Daarvoor heeft hij onder andere gewerkt bij Koninklijke Auping, Reed Elsevier en Wehkamp. Altijd in rollen waarbij hij betrokken was bij het digitaliseren van B2B en B2C bedrijfsmodellen. Met de teams bij Royal FloraHolland, kwekers en klanten werkt hij nu aan de digitalisering en transformatie van ’s werelds grootste marktplaats voor bloemen en planten. Hij zal zijn ruime ervaringen hierover delen.

Jim Stolze sluit af met een reflectie op het programma. Als zoon van een kassenbouwer en tuindersdochter kreeg Stolze het ondernemerschap al vroeg mee. Na tijd doorgebracht te hebben in onder meer Silicon Valley wist hij deze ervaring te combineren met de snelle opmars van nieuwe technologie. Hij zal aangeven waar de kansen liggen als datagegevens en tuinbouwkennis succesvol worden samengevoegd.

Dagvoorzitter Merijn Doggen is techjournalist voor Bright.nl en presentator van Bright TV (RTL Z en RTL 7). Daarvoor werkte hij bijna 10 jaar voor RTL Nieuws en RTL Z als economieverslaggever. Verder is hij regelmatig te zien en te horen als techdeskundige bij RTL Boulevard, RTL Nieuws, EditieNL en Radio 2.

Wethouder Karin Zwinkels- de Jong van economische zaken zal het Westland Event inleiden. “We hebben ook dit jaar weer een interessant thema en mooi programma”, aldus Zwinkels. “De juiste data op tijd op de juiste plek en een intelligent gebruik ervan bevorderen een duurzame teelt en verduurzaming, goede productbehandeling, voedselveiligheid en efficiënt vervoer. Daarnaast zorgt digitalisering voor het reduceren van verspilling en het verbeteren van de communicatie met de consument. Redenen genoeg om tijdens het Westland Event kennis, ervaring en kansen op dit vlak met elkaar uit te wisselen.”

Aanmelden

Als toonaangevende glastuinbouwgemeente wil Westland met het Westland Event een platform bieden waarop overheden, ondernemers en het onderwijs elkaar kunnen ontmoeten en kunnen bijpraten over belangrijke ontwikkelingen in de glastuinbouwsector. Ook dit jaar is Royal FloraHolland in Naaldwijk gastheer van het event, dat mede mogelijk wordt gemaakt door bijdragen van Rabobank Westland en Rijk Zwaan. Het Westland Event begint dit jaar om 12.15 uur en duurt tot 18.30 uur. Het wordt, in verband met het tienjarig bestaan, afgesloten met een feestelijke vrijdagmiddagborrel, inclusief DJ. Aanmelden kan vanaf maandag 22 oktober 2018 via www.gemeentewestland.nl/westlandevent.Pin It on Pinterest