Jaarevent 2023

Onderzoekers en ondernemers die zich bezighouden met bijvoorbeeld gezondheid of gewasbescherming kunnen vanaf nu terecht bij de extractenbibliotheek. Deze bibliotheek stelt een uitgebreide verzameling van plantenextracten beschikbaar voor het onderzoek en vervolgens voor het gebruik voor diverse industrieën. Provincie Zuid-Holland, eigenaar van de bibliotheek, ondertekent overeenkomst met het Institute of Biology van de Universiteit Leiden (IBL) om deze bijzondere bibliotheek te beheren en exploiteren.

Schat aan kennis

De Extractenbibliotheek beschikt over ruim 2000 extracten afkomstig van planten uit de tuinbouw. Er is ook een database met informatie over de werking, bekende toepassingen, de wijze van kweek van de planten en de productiewijze van deze extracten. De bibliotheek vergroot en verspreidt op die manier kennis over bioactieve stoffen die aanwezig zijn in commercieel geteelde planten in Nederland. Zij stimuleert toepassing van deze kennis en creëert daarmee toegevoegde waarde voor de gewassen uit de tuinbouwsector.  Meindert Stolk, gedeputeerde Land- en tuinbouw: “De extractenbibliotheek is de schakel tussen de tuinbouw en andere sectoren die werken met dit type natuurlijke grondstoffen. Voor onderzoek op het gebied van gezondheid bijvoorbeeld of het ontwikkelen van gewasbeschermingsmiddelen. Zo helpt de extractenbibliotheek de biobased economy én is het tegelijk een nieuw verdienmodel voor de tuinbouw.”

Open voor business

De Universiteit Leiden beheert en exploiteert de Extractenbibliotheek in opdracht van de provincie Zuid-Holland. Daar maakt het deel uit van het IBL en haar onderzoekststhema Leiden Bioactive Molecules. Geïnteresseerde bedrijven of organisaties, bijvoorbeeld op het gebied van gewasbescherming, gezondheid, cosmetica en industriële processen, kunnen tegen vergoeding extracten én bijbehorende informatie opvragen om deze verder te onderzoeken op mogelijke toepassingen.

Voor meer informatie over de extractenbibliotheek kunt u terecht bij Jos Frantzen, via +(0)71 34 11 257 en [email protected].

 

 

 Pin It on Pinterest