Jaarevent 2023

De bouwsector maakt al veel gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout. Reststromen uit de tuinbouw zijn voor veel toepassingen een goed alternatief. Zo kunnen stengels van paprika of tomaat worden gebruikt voor de productie van spaanplaten. Daarom verwacht Biobased Greenport West-Holland dat de bouwsector in toenemende mate afnemer kan worden van reststromen uit de tuinbouw.

Een toenemend aantal producten in de bouwsector bestaat (deels) uit alternatieve grondstoffen, zoals hennep, gerecycled textiel of schelpen. Materialen uit de tuinbouw worden tot heden nog niet op grote schaal gebruikt. Maar de toepassing daarvan biedt grote kansen, vertelt Willem Kemmers, projectleider Biobased Greenport West-Holland. “De tuinbouw leent zich zeer goed voor de biobased economie.”

Daarbij kan een onderscheid gemaakt worden tussen het telen van gewassen met specifieke eigenschappen (bijvoorbeeld voor de gezondheidssector) en het gebruikmaken van reststromen (zoals stengels van groentegewassen). “De toepassing van reststromen uit de tuinbouw is relatief eenvoudig te realiseren – daarvoor hoeven in principe geen nieuwe producten te worden ontwikkeld. Veel belangrijker daarbij is het vinden van de juiste toepassingen en de juiste klanten.”

Tuinbouwafval wordt al gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld energie of compost. Maar er zijn toepassingen die meer waarde opleveren. Gebruik in bouwmaterialen is daarvan een voorbeeld. Kemmers: “Producenten van bouwmaterialen zijn geïnteresseerd in tuinbouwreststromen. Maar die producenten willen wel zekerheden, onder meer op het gebied van kwaliteit en hoeveelheden.”

Om de bouwsector en de tuinbouw samen te brengen over dit onderwerp organiseert Biobased Greenport West-Holland samen met Bioboost van 2 tot en met 6 september ‘De week van tuinbouwreststromen en biobased bouwmaterialen’. Tijdens deze week zijn er onder meer een excursie naar het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen in Rotterdam en een mini-symposium in BlueCity in Rotterdam over toepassing van tuinbouwrestmaterialen voor de bouwsector.

Deelname aan beide evenementen is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht. Dat kan via www.greenportwestholland.nl/deweekvantuinbouwreststromen/.Pin It on Pinterest