Magazine Aan het werk

Weet u nog, het begin van 2020? How little did we know. Ik heb maar eens terug gebladerd naar mijn voorwoord van de Update van begin dit jaar. Toen schreef ik:

2020! Jaren was het een bijna mythisch getal. Een jaar dat je gebruikte in presentaties en Powerpoints. 2020 was de toekomst samengevat in vier cijfers. En nu is het dan eindelijk zo ver. En gek genoeg: nu 2020 een paar dagen onderweg is, lijkt het bijna een jaar als alle andere…

2020 nam ons aardig te grazen. Niks geen jaar als alle andere, maar een jaar waarin alles op zijn kop werd gezet. Hoewel, alles?

Corona bracht inderdaad een schokgolf teweeg. Vooral de eerste weken van de corona-uitbraak troffen de tuinbouw hard en jammer genoeg nu ook weer deze laatste weken van het jaar, en dat merkten we ook binnen het gehele Greenport-cluster. Met groot respect kijk ik naar de ondernemers en hoop dat zij (nog) voldoende veerkracht kunnen vinden om elke crisis om te buigen naar een nieuwe richting. De crisis verandert relatief weinig aan de gezamenlijke stip aan de horizon. Corona of niet, onze regio heeft alles in zich om een toonaangevende regio te worden. Feeding & Greening the Mega-cities blijft onze strategie. Sterker, juist in dit jaar ziet de wereld meer dan ooit het belang van gezondheid en geluk.

Ons doel blijft dus hetzelfde, net als de weg daarheen. En die weg bewandelen we niet alleen; dat doen we met partners. Zoals de partijen die vorige week het nieuwe EnergieAkkoord tekenden, en de partijen die binnenkort de volgende fase van het Innovatiepact ondersteunen.

Afgelopen jaar breidde ons partner-netwerk zich verder uit. Zo sloot The Hague Security Delta (HSD) zich aan bij de Greenport. Tijdens een kennismakingsbijeenkomst droeg directeur Joris den Bruinen een gedicht voor over samenwerken. Een gedicht dat me sindsdien niet meer heeft losgelaten. En voor mij zo het gevoel weergeeft van onze dagelijkse opgave en kans. Dus dank aan Joris voor de kennismaking, en zeker ook aan de dichter: Theo van Hemert (die ik niet ken, maar via deze tekst graag een mooi 2021 wens).

Samenwerken!

Echt een werkwoord.
Samen …….werken………
Samen ervoor gaan
Ieder neemt eigen verantwoordelijkheid alle keren
Niet verschuilen, gewoon aanpakken, foutjes maken kan, als we elkaar maar aanspreken en ervan leren
Samen de voordelen zien
Samen de pijn dragen
ook al is het niet de jouwe.
Samen aanpakken
wat anders zal blijven liggen
Samen ideeën delen, plannen maken,
Samen…..kiezen
met minder geen genoegen nemend..
Samen gaan…
voor het einddoel..
stap voor stap.. samen
Compromisloos….. gaan.
Door knokken, elkaar sterker makend.
Dat vind ik samenwerken.
Wat een fantastisch heerlijk werkwoord…!

Herkenbaar, niet? Ik hoop dat ook u het belang van samenwerken (h)erkent, en bij voorkeur het samenwerken voor ons mooie en duurzame Greenport-cluster. Ik hoop u komend jaar weer persoonlijk te mogen ontmoeten, en niet meer van achter een scherm. En ik hoop dat ik over een jaar mag schrijven: 2021 was het meest bijzondere jaar ooit. Want we dat verdienen we allemaal wel!

Hartelijke groet en geniet van de feestdagen, samen, op welke manier dan ook,

Jolanda Heistek
ProgrammamanagerPin It on Pinterest