Jaarevent 2023

Artificial Intelligence is veelbelovend: met data zijn bijvoorbeeld nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Maar hoe organiseer je dat? Daarover start in oktober een serie van zes workshops voor tuinbouwondernemingen. De bijeenkomsten zijn het vervolg op sessies die onlangs plaatsvonden met onder meer Koppert Cress. Stijn Baan: “Artificial Intelligence is geen doel, maar een middel.” 

Dit jaar startte het project ‘Werken aan de digitale toekomst van de Nederlandse tuinbouwketen’, gefinancierd door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag/gemeente Westland  en uitgevoerd door InnovationQuarter en Greenport West-Holland. Dat project heeft twee leerlijnen. Allereerst het vergroten van de digitale weerbaarheid van tuinbouwondernemers. Zo komt er een training ‘Hack in de Kas’. De tweede leerlijn is het samenbrengen van ondernemers en techbedrijven om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen. Onder deze leerlijn vallen de workshops over Artifical Intelligence.

“We willen tuinbouwbedrijven en techbedrijven met elkaar in gesprek laten gaan, elkaar leren begrijpen”, vertelt Colinda de Beer, business developer bij InnovationQuarter. “Want voor je begint met het toepassen van een techniek zoals AI, is het belangrijk te weten hoe de bedrijfsprocessen in elkaar steken.” Dorien Koks van Sobolt, het AI-bedrijf dat de workshops verzorgt: “Daarbij komt: AI is pas een oplossing als er voldoende data beschikbaar is over je bedrijf of je product.”

 

Twee business cases

Afgelopen maanden is de workshop al gegeven bij individuele tuinbouwbedrijven. Een daarvan was Koppert Cress. Stijn Baan: “Ik vind het geweldig dat AI-bedrijven de weg naar de glastuinbouw weten te vinden. We werken zelf al veel samen met Gibbs Analytics. Maar hoe kunnen we AI nóg beter toepassen binnen ons eigen bedrijf? Want AI is geen doel, maar een middel.”

Onder leiding van De Beer en medewerkers van Sobolt inventariseerde een groep medewerkers van Koppert Cress de mogelijkheden van AI. Baan: “Dat heeft twee concrete business cases opgeleverd: een over kwaliteitscontroles, en een over het voorspellen van de vraag. Daar gaan we nu mee aan de slag.”

Koks van Sobolt: “De glastuinbouw is al heel ver met automatisering; daarvan ben ik echt onder de indruk. Maar AI is een andere tak van sport. Daarom hebben we samen met deelnemers van de eerste workshops gekeken wat AI in hun werkproces kan betekenen.”

Bijeenkomsten

De serie bijeenkomsten is voor maximaal 20 deelnemers. Meer informatie via [email protected].Pin It on Pinterest