Jaarevent 2024

Vanuit de Community of Practice Biodiversiteit is een werkgroep opgericht die zich bezighoudt met het verdienvermogen van weerbaar geteelde vruchtgroente en sierteelt. Inmiddels is de werkgroep een aantal maal bijeengeweest. Aan de werkgroep doen verschillende bedrijven en organisaties uit het tuinbouwcluster deel. De Community of Practice Biodiversiteit is een initiatief vanuit het Innovatiepact.

Veel telers zouden weerbaarder kunnen telen dan ze doen, maar zien daarvan af wegens een aantal belemmeringen. De eerste belemmering is de huidige kwaliteitsstandaard: die is nu afgestemd op de traditioneel teeltwijze, wat een ander type kwaliteit product oplevert. Voor het weerbaar geteelde product is nu nog geen kwaliteitsstandaard beschikbaar. Zo’n keurmerk is onder meer afhankelijk van de marktvraag.

Het tweede knelpunt is fytosanitair. Dat is met name voor de internationale markt het geval. Doordat er geen enkel insect op bloemen mag zitten (dus ook geen natuurlijke vijand), behandelen telers hun product vaak nog chemisch aan het einde van de teelt. Dit demotiveert het gebruik van biologie in de teelt.

De werkgroep zoekt oplossingen voor beide belemmeringen. Daarvoor wordt eerst alle kennis verzameld. Op basis daarvan bespreekt de werkgroep mogelijk nieuwe kansen. Bovendien wordt een case op het gebied van vruchtgroenten ingebracht bij het SIA RAAK project verdienvermogen duurzame landbouw.

Meer weten? Neem contact op met Eveline Stilma.

 



Pin It on Pinterest