Agritech

Een aantal tuinbouw-projecten heeft onlangs een subsidie voor de MIT R&D samenwerkingsprojecten 2020 (MKB Innovatiestimulering Topsectoren Zuid-Holland) toegewezen gekregen. 

Smart Harvest & Information System

Gearbox Innovations ontwikkelt samen met vier rozenkwekerijen en gerberakwekerijen een Smart Harvest & Information System. Oogstmedewerker krijgen oogstrijpe bloemen aangewezen door mensondersteunende smart technologie (op basis van speciaal ontwikkelde vision-technologie). Intelligente zelflerende software volgt de groei en ontwikkeling van bloemen vanaf het moment van aanleg tot en met het moment van de oogst.

Penvoerder/Aanvrager: Gearbox Innovations B.V. – Maasdijk, partners: Colours of Nature B.V. – Kwintsheul, Van Veen Gerbera – De Lier, Rozenkwekerij Porta Nova – Waddinxveen.

Ecologische bestrijding Potworm

De Phalaenopsis-teelt kampt al decennia met hardnekkige problemen door aantastingen van potworm. Solvent ontwikkelt een ecologische bestrijdingsmethode gebaseerd op het afspannen van een elastisch materiaal (panty) aan de bovenzijde van de pot teneinde een ondoordringbare barrière te vormen voor potworm en/of muggen.

Penvoerder/Aanvrager: Solvent – Honselersdijk, partners: Levoplant Partner – Honselersdijk & Ter Laak Orchideeën – Wateringen.

5D Plant Innovatie

De 5D-Box helpt opkweekbedrijven en veredelaars om hun producten beter te beoordelen en beter en sneller hun uitgangsmateriaal te veredelen en opkweken. De kennis uit de ontwikkeling van het project 5D-Plant zal daarbij de start zijn voor een totaal nieuwe methode in het vastleggen van groei- en gewaskenmerken.

Aanvrager: Sobolt – Rotterdam, partner: Applied Drone Innovations – Delft.

Agridetective

HLL Robotics en Smit Constructie hebben binnen het project: “Agridetective”, de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van een inspectierobot die op AI-gebaseerde technologie de zieke tulpen nauwkeuriger, sneller en goedkoper kan selecteren en bestrijden. 

Aanvrager: HLL Robotics B.V. Delft, partner: Smit Constructie B.V. Partner Winkel.

Air Flow Simulation System voor koelcontainers

Door suboptimale beheersing van de condities bij het gekoeld transport van groenten en fruit ontstaan er hotspots binnen de container, waardoor 5 tot 8 procent van de lading verloren gaat. Otflow en HelloContainer ontwikkelen een nieuwe dienst waarbij  aan de hand van een digitaal airflowsimulatiesysteem verladers tijdens het online boeken van het transport een beladingsadvies krijgen.

Aanvrager: OTFLOW B.V. – Rotterdam, partner: MijnContainerDienst B.V. – Goes.

AVIX Connected

Bird Control Group en Merapar Technologies ontwikkelen een vogelverjaagsysteem. Idee is om doelgericht lasertechnologie in te zetten om vogels te verjagen. Dit is een dier- en milieuvriendelijker alternatief ten opzichte van de huidige maatregelen en wetenschappelijk gevalideerd. 

Aanvrager: Bird Control Group B.V. – Delft, partner: Merapar Technologies Netherlands – Veldhoven.

Quantum Motion Sensor

Versnellingsmeters worden in steeds meer systemen toegepast, zoals vliegtuigen, drones, robots en industriële machines. Het is een essentieel onderdeel van veel navigatiesystemen en wordt gebruikt voor het nauwkeurig bepalen van de positie van industriële componenten. De industrie vraagt om sterk verbeterde versnellingsmeters voor diverse zeer gevoelige apparatuur, zoals trillingsdetectie voor predictive maintenance en robuuste navigatiesystemen. 

Aanvrager: Science and Technology B.V. – Delft, partners: SBR Sensors B.V. – ‘s-Gravenhage, SkyRay B.V. – Bodegraven, NedAero Components B.V. – Zevenaar.

Experiment Dutch Vanille

Het project Dutch Vanille werkt aan een innovatief, vernieuwend, veilig en gezond product voor één van de drie belangrijkste en duurste ingrediënten in de keuken. Het belangrijkste component is de stof vanilline, die vanille het smaakboeket geeft. Vanilline is relatief eenvoudig te synthetiseren. Imitatie vanilline kan worden gemaakt uit kruidnagel en bijproducten uit de hout- en papierindustrie. Maar de echte liefhebber kiest voor de echte vanille. De echte vanille is een nieuw verdienmodel voor telers door een nieuwe, kansrijke teelt. 

Aanvrager: Koppert Cress B.V. – Monster, partner: Star Orchids – ’s-Gravenzande.

WPGrow!

In de tuinbouw worden er nu veel kleine plastic hulpmiddelen gebruikt om planten in een bepaalde stand vast te houden of te ondersteunen bij zware vruchten of bloemen. Deze moeten na gebruik met de hand uit het groenafval verwijderd worden omdat dit anders niet verwerkt kan worden door de composteerder. Dit is erg kostbaar en tijdrovend. In dit project willen de projectpartners een nieuw materiaal op basis van natuurlijke vezels ontwikkelen welke gebruikt kan worden voor de productie van hulpmiddelen in de tuinbouw.

Aanvrager: WP Trading Alphen aan den Rijn B.V – Alphen aan den Rijn, partner: Korrels B.V. – Wapenveld.

CropMaster

Voor telers van vollegrondsgroenten is het inschatten van de oogst (volume en kwaliteit) voor de komende twee weken een grote uitdaging. Bij verse producten is opslag geen optie waardoor de inschatting directe gevolgen heeft op de afstemming van de gehele waardeketen. afwijkingen in leveringen (tekorten en overschotten) brengen hoge kosten met zich mee.

Aanvrager: ATMOS UAV B.V. – Delft, partner: VanBoven Drones B.V. – ‘s-Gravenhage.Pin It on Pinterest