Energie Dashboard

Het is 2021. Maar nog steeds doen vrouwen veel vaker de boodschappen dan mannen. Omgerekend ongeveer twee keer zo veel, zo las ik in een onderzoek waarover Marketingtribune schreef. En ook als het gaat om het koken is de vrouw vaker aan de beurt. In acht op de tien huishoudens verzorgt de vrouw de maaltijd, las ik in dit bericht op 1Vandaag. “Ik heb 20 jaar geleden één keer gekookt. Het leek mij heerlijk, maar mijn vrouw vond het niet te eten, dus het was meteen de laatste keer”, vertelde een mannelijke deelnemer aan het betreffende onderzoek. En ja, ook bloemen worden vaker gekocht door vrouwen, las ik op Nu.nl.

Je zou dus kunnen zeggen dat vrouwen de belangrijkste klant zijn van de tuinbouw. Dat kan geen verbazingwekkende conclusie zijn. Maar tot pak ‘m beet tien jaar geleden hadden vrouwen nauwelijks topposities in de sector. Gelukkig is dat de laatste jaren een beetje rechtgetrokken. Inmiddels heeft bijvoorbeeld Greenports Nederland en AVAG een vrouwelijke voorzitter, GroentenFruit Huis een vrouwelijke directeur, Brightlands heeft een vrouw aan het roer, het topteam T&U een vrouw aan boord, en meerdere vrouwen nemen zitting in de directie van (meestal familie-)bedrijven. Ook onze eigen Greenport West-Holland heeft (nu nog) een vrouwelijke voorzitter. En met enige bescheidenheid mag ik me zelf daaraan toevoegen als directeur/programmamanager.

Vrouwen worden dus steeds zichtbaarder in de sector. Terecht. Niet alleen omdat vrouwen zulke belangrijke klanten zijn, maar ook – en vooral – omdat vrouwen minstens zulke goede bestuurders zijn als mannen. (Met besturen bedoel ik natuurlijk ‘leidinggeven’, maar uit onderzoek blijkt dat vrouwen ook beter zijn in het autorijden. Sorry.) Ik was dan ook heel blij met de column die Dick Oosthoek onlangs schreef voor vakblad Groenten & Fruit: “Voor de diversiteit en de te maken keuzes zou het goed zijn als er meer vrouwen door het glazen glasdek breken.”

Aanleiding voor Dick om die column te schrijven was het vertrek van Sjaak van der Tak bij Glastuinbouw Nederland. “Het wordt tijd dat een vrouw daar het roer overneemt en de tuinbouw op sleeptouw neemt.” Daarmee kon ik het niet anders dan eens zijn. Maar ze zeggen wel eens: be careful what you wish for. Want als je iets vraagt, dan kun je het ook krijgen.

Sjaak van der Tak krijgt inderdaad een vrouw als opvolger. U heeft het ongetwijfeld al vernomen: Adri Bom-Lemstra wordt de nieuwe voorzitter van Glastuinbouw Nederland. Ik feliciteer zowel Glastuinbouw Nederland als Adri met de benoeming. Een fantastische vrouw op een fantastische functie. Maar het betekent wel dat Adri de komende dagen afscheid neemt als voorzitter, van onze eigen Greenport West-Holland. 

‘Jammer’ is een understatement. Dankzij Adri hebben we de Greenport weten uit te bouwen tot wat het geworden is: een ijzersterke netwerkorganisatie met impact binnen én buiten het tuinbouwcluster, en binnen en ver buiten onze regio. Adri weet verbindingen te leggen, enthousiasmeert, is betrokken. Alles wat je van een goed leider hoopt. Adri blijft dus – gelukkig – behouden voor de tuinbouw. Per saldo zijn er dadelijk dus nog steeds evenveel vrouwen op topposities in de sector. Maar is het niet eens tijd dat dat saldo omhoog wordt bijgesteld? 

PS Voordat mijn mailbox/telefoon nu ontploft door verbolgen berichten van mannen. Ook jullie zijn onmisbaar voor het tuinbouwcluster. Echter, minimaal eens in het jaar zet ik graag vrouwen in het zonnetje. En als jullie vanaf vandaag net zoveel bloemen en planten kopen als vrouwen, dan zou dat een extra welkome economische impuls zijn voor ons cluster. En dat maakt veel vrouwen ook weer heel blij!

Jolanda Heistek
ProgrammamanagerPin It on Pinterest