Jaarplan 2024

Een weblog van Jolanda Heistek, exclusief geschreven voor Goedemorgen.

Onlangs vond in Den Haag de tweede editie van het Festival van de Toekomst plaats, georganiseerd door provincie Zuid-Holland. Een fantastisch evenement dat draaide om inspiratie en de zoektocht naar oplossingen voor de dag van morgen en overmorgen. Zoals Commissaris van de Koning Jaap Smit stelde tijdens zijn openingswoord: “We moeten op zoek naar nieuwe antwoorden. Oude antwoorden doen er niet meer toe, en extrapoleren lukt niet meer.”

We moeten nieuwsgierig zijn, en de toekomst actief onderzoeken, aldus Smit. “De toekomst is niet alleen mooi. De toekomst heeft ook zorg nodig.” Dat onderzoeken gebeurde tijdens een groot aantal sessies. Zo mocht de Greenport samen met vers+ een workshop geven over de persoonlijke voeding en gezondheid: hoe zijn nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen voor de tuinbouw op basis van plantinhoudstoffen?De toekomst gaat ons van de Greenport dan ook aan het hart. We zijn opgericht om te werken aan een ‘vitale en duurzame toekomst voor het regionale tuinbouwcluster’. Ronkende woorden, maar ze kloppen letter voor letter. Want op alle fronten werken we aan de toekomst van het tuinbouwbedrijfsleven. En dat doen we regionaal, maar ook landelijk. Want samen sterk, ook op dit onderwerp.

Maar deze blog gaat niet alleen over de Greenport; ik wil het graag vooral hebben over de toekomst. We zullen steeds vaker en meer computers om ons heen zien. Artificial Intelligence, Blockchain, Big Data, Robots, Drones, Internet of Things. De ontwikkeling lijkt nog maar net begonnen, terwijl nu al ongelofelijke zaken mogelijk zijn. Zo vertelde Bruno Fabre tijdens het Festival van de Toekomst dat het nu al mogelijk is om te voorspellen waar u zich over 24 uur bevindt. En dat alleen op basis van de geschiedenis van uw smartphone en wat algoritmes.

Nog meer computernieuws uit de toekomst vertelde Synthetisch Bioloog Nadine Bongaerts. Over een tijdje kan DNA gebruikt worden als computeropslag. Er komt een dag dat de data van alle computerservers ter wereld opgeslagen kunnen worden in 1 kilogram DNA!

Met die ontwikkelingen krijgt de tuinbouw ook te maken. Nu al zet de Greenport stevig in op digitalisering. Maar op dit vlak wordt de toekomst ongekend. Ter illustratie: Bongaerts herinnerde dat de eerste transistor in 1947 is uitgevonden. Nu, 70 jaar later, versturen we met duizenden transistors in onze hand – gebundeld in een iPhone – berichten ver over de wereld.

Computers kunnen dus steeds meer. Maar er is ook iets wat computers en robots niet kunnen, en nooit zullen kunnen. Samenwerken. Fabre bundelde dat gebrek in de woorden creativiteit, ondernemerschap, sociale kennis, vaardigheden.

Samenwerken is nóg belangrijker dan Artificial Intelligence, Blockchain, Big Data, Robots, Drones, Internet of Things, en noem maar op. Want zolang de mens aan het roer staat – en daar ga ik toch maar vanuit – is het aan ons om het punt aan de horizon te bepalen. Dat punt bepaalt ieder voor zich. Maar dat punt moeten we ook samen bepalen en samen naar toe werken. Alleen zo bereiken we dat punt. En alleen zo weten we wat we computers kunnen vragen, opdragen, verbieden



Pin It on Pinterest