Jaarplan 2021
Logistiek

Connected Transport Corridor is een intelligent systeem voor sneller en milieuvriendelijker vrachtvervoer.

Op 12 december 2019 werd de eerste Connected Transport Corridor geopend, in Greenport West-Holland.

Het intelligente verkeerslicht detecteert het aankomende verkeer en geeft het konvooi van vrachtwagens prioriteit. De chauffeurs krijgen via hun boardcomputer of telefoon melding over de adviessnelheid om groen licht te krijgen en ontvangen daarnaast op maat informatie over files, wegwerkzaamheden en maximumsnelheid. Deze vorm van informatie-uitwisseling is mogelijk door nieuwe software en geïntegreerde overheidsdata in logistieke systemen.

De Corridor in Zuid-Holland omvat tien routes over de wegen in het Westland, het Oostland en het Waal-Eemhaven gebied, met in totaal 35 intelligente verkeerslichten. Tijdens de kick-off op 12 december werden de eerste 3 in gebruik genomen.

Samenwerking

De provincie Zuid-Holland werkt voor deze aanpak samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en diverse regionale partners, zoals de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, VNO-NCW West en Greenport West-Holland en regionale wegbeheerders en ondernemers.

Als onderdeel van het landelijke programma Connected Transport Corridors realiseren de regio’s Amsterdam, Zeeland en Zuid-Nederland vergelijkbare oplossingen. Door deze landelijke insteek kunnen chauffeurs in de toekomst breed gebruikmaken van de voordelen van de Connected Transport Corridor

Foto’s: IenW/Dutch Mobility Innovations

 

Themacoördinator

Coen Meijeraan

Coen Meijeraan

Themacoördinator Logistiek & Infrastructuur

 Pin It on Pinterest