Vacature
Programmasecretaris
Logistiek

Connected Transport Corridors

Connected Transport Corridor is een intelligent systeem voor sneller, veiliger en milieuvriendelijker vrachtvervoer. Op 12 december 2019 is de eerste Connected Transport Corridor geopend in Greenport West-Holland. Deelnemende vrachtwagens kunnen prioriteit aanvragen bij slimme verkeerslichten (iVRI’s) waardoor ze vaker groen licht krijgen. Dit bespaart tijd, brandstof en dus ook CO2. De chauffeurs krijgen via hun boardcomputer of via hun telefoon (via een app) op maat informatie over de adviessnelheid om groen licht te krijgen en ontvangen daarnaast op maat verkeersinformatie over files, wegwerkzaamheden en maximumsnelheid. Deze vorm van informatie-uitwisseling is mogelijk door nieuwe software en geïntegreerde overheidsdata in logistieke systemen.

De Corridor in Zuid-Holland omvat diverse routes over de wegen in het Westland, het Oostland en het Waal-Eemhaven gebied. In het Oost- en Westland zijn o.a. op de N209, N213, N222 en de N470 inmiddels slimme verkeerslichten (iVRI’s) geplaatst en op de N218 in het Waal-Eemhaven gebied. Inmiddels zijn er binnen Provincie Zuid-Holland zo’n 54 werkende iVRI’s.

Samenwerking

De provincie Zuid-Holland werkt voor deze aanpak samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en diverse regionale partners, zoals de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, VNO-NCW West en Greenport West-Holland en regionale wegbeheerders en ondernemers.

Als onderdeel van het landelijke programma Connected Transport Corridors realiseren de regio’s Amsterdam, Zeeland en Zuid-Nederland vergelijkbare oplossingen. Door deze landelijke insteek kunnen chauffeurs in de toekomst breed gebruikmaken van de voordelen van de Connected Transport Corridor.

Foto’s: IenW/Dutch Mobility InnovationsPin It on Pinterest