Jaarplan 2024

Wereldwijd is de trek naar de stad enorm. De VN verwacht dat in 2050 driekwart van de bevolking in steden woont. Elke dag komt er een stad met de omvang van Lelystad bij en elk jaar één met de omvang van Mumbai. Het is een enorme uitdaging om deze steden leefbaar te houden en de inwoners te voeden. De vijfde editie van het stond in het teken van de voedselproducerende circulaire stad.

In het panel zat onder meer Thera Rohling, programmadirecteur van Sustainable Urban Delta. Rohling werkt momenteel met een consortium aan een masterplan voor Singapore. De vraag is welk voedselsysteem Singapore minder afhankelijk maakt van de import van voedsel én haar inwoners voldoende gezonde voeding biedt. Dit vraagt om een duurzaam en productief systeem van het allerhoogste niveau, aldus Rohling. “Maar”, zo duidt ze, “elke regio is anders. Dus voor elke regio geldt een ander voedselsysteem. Voor de ene regio is het creëren van banen bijvoorbeeld belangrijker, en voor de andere is het relevanter dat lokale boeren efficiënter gaan produceren.”

Koppeling industrieën
Panellid Desh Ramnath beaamt dit. Hij is voor Dutch Greenhouse Delta vooral actief in India. “We moeten leren om verschillende industrieën aan elkaar te koppelen. De output van de ene industrie kan de input zijn voor de anderen.” Architect Jago van Bergen van Van Bergen Kolpa vult aan: “Voedselproductie in of rondom een stad kan bijvoorbeeld helpen om het electriciteitsnetwerk te stabiliseren.”
Van Bergen ziet in de stad ook een identiteit die een hoofdrol kan en misschien wel moet gaan spelen in de voedselstrategie. Nu is dat vaak nationaal beleid. “Het stadsbestuur is verantwoordelijk voor het welzijn van haar inwoners. Daar kan de vergroening van de stad een belangrijke bijdrage aan leveren. Om de stad te koelen bijvoorbeeld.” Met zijn prestigieuze gebouwen zoals Agrotopia in het Belgische Roeselare laat Van Bergen zien dat het combineren van verschillende functies in één gebouw kan: voedsel produceren, werken, wonen, leren en elkaar ontmoeten. Wat we nog goed moeten achterhalen is wat de meerwaarde is van het produceren van voedsel in de stad.”

Systeembenadering
Duidelijk is dat het ontwikkelen van voedselproducerende circulaire steden vraagt om veel samenwerking en niet alleen technologische oplossingen. Jolanda Heistek, directeur van Greenport West-Holland, onderstreept dat we het als een systeembenadering aan moeten pakken. De manier waarop we het in Zuid-Holland met een compleet ecosysteem georganiseerd hebben, is volgens haar een goed voorbeeld van hoe het kan werken. Rohling: “Echter niet elke stad heeft het Westland als buren. Sommige regio’s hebben niet eens toegang tot vers voedsel. Daar is het echt van belang dat ze zelf weer voedsel gaan produceren.”

Legoblokjes
Het panel is het er over eens dat het puzzelen is. Politieke systemen, het lokale dieet, de beschikbaarheid van water, energie, arbeid, het klimaat en ruimte spelen allemaal een rol. Net als de logistieke uitdagingen en het voorkomen van verspilling. Ze zien het als legoblokjes. Alle legoblokjes zijn beschikbaar én elke stad of regio vraagt om zijn eigen bouwwerk. Het Nederlandse tuinbouw cluster kan helpen bij het bouwen van deze bouwwerk. Niet alleen met high tech oplossingen zo leren we, maar met het ontwikkelen van op maat gemaakte voedselsystemen.

Het was een levendig webinar met publiek fysiek en online aanwezig, gemodereerd door Mathijs van de Beukel. Het ∑-Grow Inside webinar is een initiatief van de participanten van het ∑-Grow paviljoen in het World Horti Center en van Indoor Farming Nederland.

 Pin It on Pinterest