Tijdens de Floricode relatiedag op 2 februari is het programma ‘SMART Digital Delta’ als onderdeel van de Roadmap Next Economy door Greenport West-Holland en TNO gepresenteerd aan de sierteeltsector. Voor de sierteelt is 2017 hét jaar van de digitalisering. Door de samenwerking van bedrijven en organisaties uit de tuinbouw met de ICT-industrie grijpt de sierteelt de mogelijkheden die de moderne ICT kan bieden met beide handen aan.
Tijdens de relatiedag van Floricode werd een veelheid van nieuwe ICT-toepassingen gepresenteerd die tuinbouwondernemers helpen hun bedrijfsprocessen te optimaliseren, een betere marktpositie te verwerven en daarmee hun concurrentiepositie te versterken.
‘SMART Digital Delta’
Greenport West-Holland presenteerde ‘Growing as a Service’. Het idee is hierbij dat door de inzet van onder meer sensoren, big data, de ‘cloud’ en slimme algoritmes de teelt en handel van tuinbouwproducten gedigitaliseerd worden. Dit maakt niet alleen een verdere optimalisatie van de teelt mogelijk, maar opent ook de weg naar telen en handelen op afstand waarbij de consument centraal staat.
‘Drones in de kas’
Studenten van Hogeschool In Holland werken aan de ontwikkeling van drones die in de kas over het gewas kunnen vliegen om met sensoren de plantengroei te analyseren en ziekten en plagen te detecteren. De geautomatiseerde verwerking van de gemeten data tot gerichte analyses en adviezen is dé uitdaging voor deze studenten.
‘3-D boeketten’
BloomyPro heeft software ontwikkeld waarmee boeketten in 3D kunnen worden samengesteld. Door het boeket in 3D te roteren op het scherm kan de gebruiker bepalen of de juiste bloemen in het boeket zijn opgenomen en of de verpakking de juiste kleur en grootte heeft. De kostprijs van een dergelijk boeket wordt ook berekend en de bestelling kan direct ‘in de winkelwagen’ worden opgenomen.
‘Sustainable Sourcing Scan’
Duurzaamheid wordt voor alle bedrijven in de sector van steeds groter belang. Om een handelsbedrijf in staat te stellen het percentage duurzame inkoop vast te stellen is door FloriData in samenwerking met Floricode in het kader van het ‘Flower Sustainable Initiative’ een tool ontwikkeld. Op basis van de inkoopdata van een bedrijf bepaalt deze tool in welke mate de producten duurzaam zijn geproduceerd. Gestandaardiseerde GPC-productcodes en actuele gegevens van de gecertificeerde bedrijven zoals van MPS en Global GAP zijn daarvoor belangrijke input.
Complete sierteeltsector
Floricode is in 2013 ontstaan uit een fusie tussen de VKC en Florecom. Floricode zorgt samen met en voor alle partijen in de sierteeltketen voor de registratie en codering van sierteeltproducten en het ontwikkelen, beheren en toepassen van standaardberichten. Het gebruik ervan helpt bedrijven om informatie gemakkelijker digitaal uit te wisselen. De afhandeling van orders, logistiek en administratie wordt eenvoudiger. Het resultaat is snelheid, efficiency en lagere kosten. Sierteeltbedrijven en hun softwareleveranciers weten Floricode te vinden. Kortom Floricode ondersteunt hiermee belanghebbende bedrijven in de gehele sierteelt.
Presentaties
De presentaties die tijdens de bijeenkomst werden gegeven zijn online te bekijken via de website van Floricode.
(bron: Floricode)