Jaarplan 2024

Burgemeester Pieter van de Stadt (Lansingerland) en Nico van Ruiten (voorzitter Glastuinbouw Nederland) hebben het eerste exemplaar van het boek ‘Land van glas’ van Koen van Wijk in ontvangst genomen. In dit boek staat de familie Moerman centraal. Aan de hand van de  geschiedenis van die familie wordt de ontwikkeling van de Nederlandse tuinbouw beschreven.

Hoofdpersoon is opa Bram Moerman, tuinderszoon uit Hillegersberg, weet wat zijn bestemming is. Hij zal in de voetsporen van zijn vader treden. Terwijl elders in Europa de Grote Oorlog woedt, verschijnt op de tuinderij van Brams vader een exotische nieuwkomer: de tomaat. In 1914 exporteert Nederland 6,5 miljoen kilo tomaten naar Engeland, en dat is nog maar het begin. De tuinderij van de familie Moerman floreert. Na de oorlog trouwt Bram en strijkt hij neer in Bleiswijk om zijn eigen tuinderij op te bouwen. Hij groeit uit tot de trotse pater familias van een gezin met tien kinderen en zevenendertig kleinkinderen. Een hechte familie waarin iedereen meewerkt.

Land van glas beschrijft de lotgevallen van drie generaties tuinders tegen de achtergrond van de twintigste eeuw: van de opkomende industrialisatie, de Eerste Wereldoorlog, de crisis, de Tweede Wereldoorlog, tot de wederopbouw en snelle expansie daarna. Van het dwingende calvinisme naar de innovaties in de immer groeiende tuinbouwsector.

Burgemeester Van de Stadt is van oorsprong historicus en was alleen al daarom verheugd met het boek. “Het is belangrijk de kleine verhalen vast te leggen, en dat doe je met dit boek. Maar ook als burgemeester van Lansingerland ben ik blij met ‘Land van glas’. Want in deze regio vind je de wereldtop op het gebied van de tuinbouw. Dat heb je voor de buitenwereld vastgelegd. De kwaliteit die de tuinbouwsector biedt is ongekend.”

“Zonder verleden geen toekomst. Dit boek beschrijft de afgelopen honderd jaar van de tuinbouw, maar de sector heeft ook de komende honderd jaar een goede toekomst”, vertelde Van Ruiten van Glastuinbouw Nederland. “Er is de afgelopen eeuw veel veranderd Maar wat blijft zijn de trots, het ondernemersvermogen en het doorzettingsvermogen van de tuinders.”Pin It on Pinterest