Jaarevent 2024

De strijd barst weer los met de MBO Challenge Voedselverspilling 2023-2024. Dit keer bedenken de studenten van MBO Westland en LIFE College een oplossing voor tropisch graan als restproduct van isolatiemateriaal en pompoenpitten die overblijven na de productie van soep, lasagne en voorgesneden pompoen. Al twee keer op een rij waren de studenten van LIFE College de winnaars van de Challenge. In maart/april weten we wie de nieuwe toekomstmakers zijn.

Tropisch graan en pompoenpitten, daar wil je meer mee!
Innovator landbouwproducten Springtail zit met behoorlijk wat tropisch graan in de maag na hun productieprocessen. Dat vraagt om een nieuwe bestemming. En groenteverwerkingsbedrijf Tuinderij Vers heeft een overdadige hoeveelheid aan pompoenpitten. En beide restromen zijn ook nog eens gezond, daar wil je meer mee! Waar begin je dan?

Pop-upideeën in de Food Innovation Academy
Ideeën kunnen kiemen zodra ze de juiste omstandigheden tegenkomen. Dat gebeurt in de Food Innovation Academy. Daar zorgen de ondernemers Willemijn ten Hoor (Saucijs UNIQ), Perry van Gils (SOCOCO) en Marcel Pothof (Social Impact Companies) wel voor, samen met de mbo-studenten. Uit de eerste werksessies ‘Brainstorm en Brainwriting’ brachten ze de pop-upideeën in kaart. Waar gaat het om, welke bedrijven willen hun restproducten een duurzame bestemming geven?

Nieuw experiment, geschikt?
Tuinderij Vers zoekt een nieuw doel voor de pompoenpitten. Hoe loopt het nu? Casushouder Simone Varekamp: “We verwerken 3 soorten pompoenen tot gebruiksklare producten. Ze worden geschild en de pitjes verwijderd en dan gaan ze met het vruchtvlees de vergisting installatie in. Die maakt van het organisch materiaal biogas. Pompoenpitten zijn calorierijkrijk. Ze bevatten veel eiwitten, voedingsvezels en onverzadigde vetten. Hoe mooi zou het dan zijn als onze gezonde restromen straks geschikt zijn als voedingsmiddel?”

Telen voor de bouw en tijd voor verandering
Hoe zit het met Springtail? Het bedrijf zoekt een oplossing voor Sorghum Graan, vooral geteeld voor de bouw. Verrassend! Casushouder Annigje Jacobs: “De vezels van de plant, de stengel en bladeren zijn geschikt als isolatie- of plaatmateriaal. Maar voor de granen is vaak nog geen bestemming. En dat terwijl ze glutenvrij, vezel- en eiwitrijk zijn en heerlijk nootachtig smaken. Zonde dus om te verspillen. Het probleem: nog maar heel weinig mensen kennen sorghum of werken ermee. Tijd om daar verandering in te brengen.”

Winnaars!
De laatste keer wonnen de studenten van MBO | LIFE College met de amandelrijke vezelpasta FIBER UP als oplossing voor de reststromen aan amandelvelletjes van het bedrijf Royal Steensma. De keer daarvoor was het winnende idee de wasabi kroket, met Dutch Wasabi als opdrachtgever. Onze toekomstmakers gaan de komende maanden voor een meer duurzame samenleving, waarin we minder voedsel verspillen.



Pin It on Pinterest