Jaarplan 2024

Greenport-partner Benefits of Nature krijgt per 1 april een nieuw bestuur. Dat is vorige week intern bekendgemaakt tijdens een Meet&Focus-bijeenkomst in Den Haag. Onder leiding van Karolien Tesselaar, Leo Swart en Carlo van den Berg moet het duurzame initiatief een volgende stap in haar ontwikkeling zetten. Daarbij is het van belang dat de leden nog meer binding krijgen met Benefits of Nature, aldus de nieuwe bestuurders.

Benefits of Nature werd bijna vier jaar geleden opgericht om duurzaamheid in de tuinbouwsector te bevorderen en consumenten te kunnen voorzien van mooie, gezonde, eerlijke en duurzame producten. Enerzijds door de footprint van bedrijven en hun producten te berekenen, anderzijds door ondernemers te helpen om verder te verduurzamen. Een groot aantal kwekers en toeleveranciers sloot zich de afgelopen jaren al aan bij Benefits of Nature, waardoor een stevig netwerk ontstond. Het initiatief groeide dan ook in korte tijd uit tot een begrip binnen de tuinbouw. Aan de hand van een nieuw bestuur moet de stichting nu een volgende fase worden ingeloodst.

Zélf bijdragen aan succes

Professionalisering en profilering vormen de sleutelwoorden voor het nieuwe bestuur, dat begint met drie vertegenwoordigers en op termijn zal worden uitgebreid naar vijf personen. Naast Leo Swart, ondernemer met Cresultant en Carlo van den Berg, eigenaar van Van den Berg Hedera, neemt ook Karolien Tesselaar van Tesselaar Alstroemeria zitting in het bestuur. Volgens Tesselaar hecht het nieuwe bestuur er waarde aan om andermaal duidelijk te maken waar Benefits of Nature voor staat, wat de stichting doet en wat het de leden oplevert. “En niet onbelangrijk: wat kun je als lid zélf bijdragen aan het succes van Benefits of Nature en daarmee ook aan de verduurzaming van de tuinbouw als geheel?”, aldus Tesselaar. “Als neutrale stichting zet Benefits of Nature zich in voor haar leden door advies te geven en richtingen aan te geven voor verduurzaming. Daarbij is het tevens van belang om slim samen te werken met bestaande initiatieven. Wij willen een onafhankelijke spil zijn tussen kwekers, NGO’s en handel om samen de verbinding aan te gaan.”

Tesselaar, die bestuursvoorzitter zal worden, geeft aan dat Benefits of Nature de afgelopen jaren hard is gegroeid. “Als het nieuwe bestuur op 1 april van start gaat, zullen wij ons ervoor inzetten om de stichting verder op de kaart te zetten. We doen weliswaar al heel veel, maar moeten het nóg beter vertellen en uitdragen.” Daarbij is groei van de organisatie geen doel op zich. “We willen vooral ook investeren in de huidige leden”, zegt Tesselaar. “Wij vinden het belangrijk dat zij nog meer binding krijgen met Benefits of Nature en met elkaar, zodat een hechte community ontstaat waarin iedereen van elkaar kan leren.” Tesselaar besluit met een woord van dank aan Henri Potze, die de afgelopen jaren keihard werkte om de stichting gestalte te geven. “Onze dank is groot voor hetgeen hij voor de sector heeft gedaan. Met zijn eigen bedrijf Greenhouse Marketeers gaat hij daar de komende jaren mee verder.”Pin It on Pinterest