Jaarplan 2024

Foto: Renate Stüger

“Veel inwoners van Moerwijk willen gezonder worden. Maar ze weten niet hoe.” Dat vertellen Nori van Balkom en Renate Stüger over het onderzoek dat onlangs startte onder inwoners van deze Haagse woonwijk. Het onderzoek van Greenport West-Holland geeft antwoord op de vragen: wat is het effect van gezonde voeding op iemands gezondheid en hoe kunnen we eetgewoonten blijvend positief veranderen? “Veel mensen hebben nooit geleerd dat ze zelf invloed hebben op hun gezondheid.” 

Moerwijk is een van de ongezondste wijken van Den Haag, vertelt Nori van Balkom van de organisatie Gezond en Gelukkig Den Haag. Onder meer diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en chronische ziektes komen er relatief vaak voor. Inwoners maken zich dan ook zorgen over hun gezondheid, vertelt Renate Stüger, coördinator van Buurtkamer De Luyk van Stichting Meion in Moerwijk. “Ze horen vaak: als je in Moerwijk woont, dan leef je minder lang.”

Gezondheid is dan ook vaak een gespreksonderwerp tussen bezoekers van de Buurtkamer. Moerwijkers willen gezonder leven. “Zeker na corona”, aldus Stüger. Maar hoe doe je dat? Van Balkom: “Het wrange is: je gezondheid wordt niet bepaald door je postcode. Het gaat vooral om  de context. Zo zijn er mensen in Moerwijk die minder te besteden hebben en minder vaak kiezen voor steeds duurder wordende groenten en fruit. Maar ook de leefomgeving is van grote invloed, is er voldoende ruimte om buiten te wandelen of fietsen, is er genoeg groen om tijdens een wandelrondje je hoofd even helemaal leeg te maken? Alle omstandigheden samen zorgen ervoor dat bewoners uit Moerwijk zich minder gezond voelen dan elders in Den Haag.”

De organisatie Gezond en Gelukkig Den Haag wil gezondheidsverschillen in de hofstad verkleinen. Het voorstel van Greenport West-Holland om te werken aan de gezondheid van Moerwijkers was dus zeer welkom, vertelt Van Balkom. “We willen inwoners van Moerwijk helpen te werken aan hun eigen gezondheid vanuit hun eigen behoefte, het is dus niet aan ons om te bepalen waar ze mee aan de slag ‘moeten’ maar aan de bewoners zelf. Een mooie verbinding dus, dat Greenport op ons pad kwam op het moment dat de bewoners bij Renate steeds vaker aangaven aan de slag te willen met gezonder eten.”

Invloed op de eigen gezondheid

Het onderzoek start in mei. Er doen veertig inwoners van Moerwijk mee: jong en oud, man en vrouw. Gedurende acht weken krijgen ze gratis BroccoCress. Die kiemplanten van Koppert Cress bevat bewezen veel gezonde voedingsstoffen, zoals het antioxidant sulforafaan. Met een continue glucosemeter kunnen deelnemers zelf hun suikergehalte meten. En via de app van Clear.bio kunnen ze vragen stellen over hun maaltijd én over hun welzijn.

Stüger: “Het gaat tijdens het onderzoek niet alleen om feitelijke gezondheid, maar ook om hoe iemand zich voelt. Wat doet het met je als je groente eet, of een suikerklontje?” Nori: “Veel mensen hebben geen idee hoeveel leefstijl van invloed is op gezondheid.  Tijdens dit onderzoek kunnen we live volgen wat bepaalde voedingsmiddelen met ons lichaam doen. Een fantastische manier om je eigen lichaam te leren kennen!”

Moerwijk adopteren?

Het doel van het onderzoek (dat een donatie ontving van het Rabo Impactfonds Zuid-Holland Midden) is dus het verbeteren van de gezondheid van de deelnemers door ze te  inzicht te geven in hun eigen lichaam. Stüger: “De bezoekers van onze Buurtkamer zijn zeer enthousiast, zeker toen ze in de aanloop al eens BroccoCress mochten proeven. Ze willen echt met hun gezondheid aan de slag.” De volgende stap is de hele wijk. “Ik hoop dat de tuinbouw heel Moerwijk wil adopteren.”

Maar er valt meer te hopen. Van Balkom: “Ik hoop dat de resultaten van het onderzoek bedrijven stimuleren anders naar deze wijk te kijken. Ze kennen de bewoners eigenlijk nauwelijks. Weten niet wat er speelt bij bewoners, wat belangrijk voor hen is. Het kan heel verhelderend zijn eens op bezoek te komen.” 

 



Pin It on Pinterest