Jaarplan 2024

Let op: spraakverwarring ligt op de loer: Rotterdam Partners uit Rotterdam is namelijk partner van de Greenport. Rotterdam Partners is actief met citymarketing, internationale acquisitie van investeerders, bedrijven en congressen, toerisme en internationale medewerkers aantrekken voor regionale economische groei van Rotterdam en omgeving. Aansluiting bij de Greenport lag daarom voor de hand, vertelt Chantal Roest. 

De voedingssector is belangrijk voor de Rotterdamse economie. In de stad zijn internationale ondernemingen als Unilever en Verstegen Spices & Sauces gevestigd, in de haven is een groot aantal bedrijven actief op gebied van transport en overslag van voeding. En op een steenworp afstand ligt de Greenport.

Deuren openen

Het is dan ook logisch dat Rotterdam Partners zich heeft aangesloten bij de Greenport, vertelt Chantal Roest, director International Trade & Investment. Niet alleen wegens de nabijheid, maar ook wegens de internationale oriëntatie. Rotterdam Partners houdt zich namelijk bezig met de internationalisering van de stad. Dat doet het door onder meer internationale citymarketing en het zoeken naar buitenlandse bedrijven en investeerders.

Roest: “Wij openen de deur van Rotterdam voor toekomstige bezoekers, bedrijven, bewoners en studenten en leiden ze rond in de stad. Wij enthousiasmeren, inspireren, maar overtuigen ze ook om Rotterdam te bezoeken, hier zaken te komen doen, hun bedrijf hier te vestigen, hun congres hier te organiseren, hier te komen wonen of te studeren.”

Interesse voor Oekraïne

Rotterdam Partners en de Greenport werken op verschillende manieren samen. Zo organiseerden ze in december met LS&H Lawyers en de Ambassade van Oekraïne een gezamenlijke bijeenkomst over zakendoen met Oekraïne.

“Oekraïne is een zeer interessante handelspartner voor Nederland”, vertelt Roest. “Het land heeft enorm veel grondstoffen, terwijl Nederland veel kennis en technologie heeft. Als het gaat om bijvoorbeeld agrofood kunnen beide landen enorm profiteren van een samenwerking. Daarom organiseerden we in maart een tweede bijeenkomst over zakendoen met de Oekraïne.” (Lees het verslag op de website van Rotterdam Partners.)

Economie versterken

“Het netwerk van de Greenport is heel internationaal georiënteerd. Door ons aan te sluiten bij de Greenport weten we dus nóg beter wat speelt bij die bedrijven, en waaraan die bedrijven behoefte hebben. Is er bijvoorbeeld een type bedrijven dat ontbreekt, en waarnaar wij internationaal kunnen zoeken”, vertelt Roest.

“Tegelijk is het buitenland zeer geïnteresseerd in wat zich afspeelt in de Greenport. Buitenlandse bedrijven in de agrofood willen zich er graag melden. Zo heeft onlangs een bedrijf uit Qatar, dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie in de voedingsindustrie, besloten zich in Rotterdam te vestigen voor dienstverlening ten behoeve van de tuinbouw. En dat is waarvoor we staan: de Rotterdamse economie in de breedste zin van het woord versterken.”Pin It on Pinterest