Jaarplan 2024

 

 

Cyberweerbaarheidscentrum Greenport

Samenwerken aan digitale veiligheid

Het aantal cyberaanvallen stijgt. Dat heeft voor bedrijven in het tuinbouwcluster grote gevolgen. Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport helpt bedrijven hun cybersecurityniveau te vergroten. Bedrijven en organisaties zijn op veel verschillende manieren digitaal verbonden met andere ketenpartijen en toeleveranciers. Zorgen voor veiligheid is dus een gezamenlijke opgave; het vraagt een ketenaanpak. Die aanpak is het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport: een gezamenlijk loket voor digitale veiligheid voor bedrijven in het tuinbouwcluster, zoals productiebedrijven, veredelaars, handel en toelevering.

Door toenemende digitalisering van de tuinbouw en de opkomst van Internet of Things krijgen ook steeds meer ondernemers binnen het tuinbouwcluster te maken met cyberincidenten. De gevolgen hiervan voor ondernemers zijn divers en lopen uiteen van het betalen van losgeld om weer toegang te krijgen tot het eigen bedrijfsnetwerk, tot de uitval van faciliteiten waardoor de continuïteit van de onderneming in gevaar komt.

Door de ingewikkelde ketenafhankelijkheid van het glastuinbouwcluster (toelevering, teelt, handel) heeft de gehele sector er last van als ketenpartners niet kunnen leveren door een cyberincident. De keten is letterlijk zo sterk als de zwakste schakel. Digitalisering van de keten en autonome kas komen niet van de grond als ondernemers geen digitale gegevens willen uitwisselen omdat de digitale veiligheid niet op orde is. Naarmate de onderlinge gegevensuitwisseling toeneemt, neemt ook de kwetsbaarheid van de keten toe wanneer één van de ketenpartners wordt getroffen door een cyberincident.

‘Coalition of the doing’

Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport West-Holland is met name gericht op het ondersteunen van bedrijven in het regionale tuinbouwcluster. Daaraan blijkt ook behoefte. Inmiddels heeft een groot aantal aansprekende bedrijven uit de Greenport zich aangesloten. Zij zijn zich bewust van de risico’s die de keten loopt, en zetten zich actief in voor de vormgeving van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport West-Holland. Ze zijn dus onze ‘coalition of the doing’ en nemen het voortouw bij de ontwikkeling en uitvoering van de diensten.

Een gezamenlijke aanpak

Digitale veiligheid vraagt een gezamenlijke sectoraanpak. Daarom hebben Greenport West-Holland en het Nederlandse veiligheidscluster Security Delta (HSD) de handen ineengeslagen. Dat gebeurt in het kader van onder meer het onderzoek ‘Cybergereedheid Economie Provincie Zuid-Holland’ en het programma ‘Digital Trust Center’ van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Er wordt nauw samengewerkt met de Haagse Hogeschool, provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter in de verbinding naar onder andere de ‘Digitaliseringsvisie glastuinbouw’ van Greenport West-Holland en InnovationQuarter.

 

Wat doet het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport West-Holland?

Het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport West-Holland heeft een groot aantal taken op het gebied van digitale veiligheid. Een overzicht:

 • Helpen van deelnemers met onder meer raad en praktisch advies
 • Verstrekken van actuele en relevante (dreigings)informatie
 • Verhogen van bewustwording over digitale veiligheid binnen het tuinbouwcluster
 • Faciliteren van kennisdeling en netwerking

Word deelnemer

Als deelnemer aan het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport wordt u onderdeel van onze community en krijgt u toegang tot de diensten in onderstaand overzicht.

 • Concrete handvatten en tools om uw cybersecurity niveau te verhogen
 • Beveiligingsadvies ten aanzien van kwetsbaarheden in hardware en software, zowel op gebied van automatisering als op gebied van procestechnologie
 • Een 0-meting van het cybersecurity niveau van uw organisatie, plus bijbehorende stappen om dit te verbeteren
 • Hulp vanuit cybersecurity experts waaraan u uw vragen kunt voorleggen en die u op weg helpen
 • Een digitaal loket voor raad en advies
 • Actuele, relevante en duidelijke dreigingsinformatie op strategisch, tactisch en operationeel niveau
 • Cybercafés voor kennis en netwerken
 • Expert-overleggen voor delen kennis en kunde

Meer weten of aanmelden? Bezoek de website van het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport.

Bezoek de website van het Cyberweerbaarheidscentrum

Meer weten over het Cyberweerbaarheidscentrum Greenport? Ga naar cwgreenport.nl

 

Aanmelden nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen over het Cyberweerbaarheidscentrum? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief.

 

Lees ons laatste nieuws

CategorieënPin It on Pinterest