Jaarplan 2024

Om innovatie te bevorderen, kennis te delen en vooral ook te genieten van gezonde voeding organiseren Agrifood Capital, Food Valley NL, Greenport West-Holland en Brightlands Greenport Venlo – met support van de topsector Agri & Food – van 12 tot en met 20 oktober de Dutch Agri Food Week.

De Dutch Agri Food Week is een van de manieren van de sector om te laten zien wat er in de totale keten van grond tot mond allemaal nodig is om voedsel te produceren. De verschillende partijen binnen de sector willen door hun deuren open te zetten, open en helder zijn en het contact met de samenleving versterken. Tijdens de Dutch Agri Food week delen partijen uit de agrifood sector hun enthousiasme, kennis en kunde. Boeren, ondernemers uit toeleverende en verwerkende industrie, overheid en wetenschappers laten zien hoe zij werken aan veilig en gezond voedsel.

De Dutch Agri Food Week laat de laatste innovaties zien op het gebied van voedsel en voedselproductie en de evenementen laten zien dat de sector modern en internationaal is, kansrijk is om in te studeren en te werken, in te ondernemen en te investeren. De evenementen die gedurende deze week in het hele land worden georganiseerd laten zien dat de agrifood sector niet alleen wereldwijd de meest productieve sector is, maar ook zeer innovatief. En hoe partijen samenwerken aan duurzame voedselsystemen van nu en de toekomst. Om iedere dag te kunnen voorzien in lekker, gezond en veilig voedsel. Dit nieuwe, jaarlijks terugkerende evenement is bedoeld voor iedereen met belangstelling voor voedsel en voedselproductie, voor zowel de professional als de consument.

Events

Het programma van de Dutch AgriFood Week 2015 omvat een bundeling van bestaande en nieuwe evenementen en wordt tijdens de Food Valley Expo op 12 oktober officieel geopend.

Food Valley Expo, 12-13 oktober, Wageningen

De 11e editie van de internationale innovatieconferentie en -expo voor agrifood, horti en feed professionals vindt plaats in Wageningen, op Wageningen Campus. Met onder meer Roelof Joosten, CEO FrieslandCampina, over hoe innovatie in de Nederlandse zuivel internationaal succes boekt en Constantijn van Oranje-Nassau over de innovatiekracht via startups. Tevens wordt de Food Valley Award uitgereikt voor het meest innovatieve bedrijf of product en staan tijdens het Science2Business onderdeel onder meer zoutreductie en high-tech systemen op het programma.

Op 12 oktober is voor bedrijven gevestigd buiten Nederland gelegenheid deel te nemen aan de Food Valley Excellence Tour; de business en innovatietour.

Westland en Oostland Event, 15 oktober

Op 15 oktober houdt de gemeente Westland het jaarlijkse Westland Event, in Naaldwijk. Het thema dit jaar is ‘Tuinbouw in Transitie, de kracht van veranderen’. In de regio Oostland is die dag de Oostlanddag met als thema ‘Volle kracht vooruit’. Bij beide events speelt de Greenport West-Holland een belangrijke rol. Bij het Westland Event is de centrale vraag hoe het glastuinbouwcluster slim kan meebewegen met vragen van de consument. De Oostlanddag staat in het teken van vijf economische kansen voor de regio, waaronder de tuinbouw.

AgriFood Capital, 15 t/m 20 oktober, Noordoost-Brabant

Van 15 t/m 20 oktober worden op verschillende locaties in de regio Noordoost-Brabant events gehouden, zowel voor professionals als voor consumenten. In ’s-Hertogenbosch buigen 100 “game changers” zich tijdens het World Agri Food Forum over de toekomst van voedsel en voedselvoorziening. Wetenschappers en ketenpartners uit de zuivelsector ontmoeten elkaar op de Dairy Campus bedrijvendag. Ook wordt de Grow Campus feestelijk geopend: start ups, (mkb) ondernemers, studenten en experts werken samen aan innovatie in de sector. Onderdeel van deze opening is de start van Insectlab, de proeftuin voor opleiding, praktijkonderzoek en toepassing van duurzame eiwitproductie uit insecten voor food en feed.

Vernieuwende ondernemers presenteren hun bedrijven en productinnovaties voor een vakjury tijdens de voorrondes van de BOV-Food to Fit Awards 2015. In de leukste regionale kookwedstrijd van Nederland voor 10 – 12 jarigen (“ de Mega Live Kook battle”), koken jonge finalisten samen met professionele kookteams voor zo’n 300 mensen. Tegelijkertijd staat de deur open voor het brede publiek om tijdens de “Open Doors” kennis te maken met innovatieve bedrijven en de nieuwste innovaties van vandaag en morgen te ervaren.

In Veghel vindt de 7e editie plaats van de Food Inspiration Days. Hierin worden concepten, trends en ontwikkelingen getoond op de horeca en foodservicemarkt. Jonge entrepreneurs, chefs en trendwatchers geven met smakelijke proeverijen kleur aan het thema van dit jaar: “Re-connect”: het herstellen van de verbinding tussen consument en producent, tussen mensen en seizoenen en mensen met elkaar .

Brightlands Greenport Venlo, 14 t/m 16 oktober

Tijdens de Dutch AgriFood Week vinden in de regio Venlo, diverse evenementen plaats. Een van de belangrijkste locaties voor deze evenementen is het onlangs geopende Co-creatielab in Villa Flora. Dit lab heeft een aantal faciliteiten zoals een kook – en smaakcentrum, een collegezaal, verwerkingsruimten en proeffaciliteiten van waaruit workshops, lezingen en andere activiteiten plaatsvinden gericht op de agrifood sector. Zo verzorgt Professor Dr. Koen Venema een lezing over zijn onderzoek naar verschillende modellen die het spijsverteringskanaal nabootsen. Het wordt gebruikt voor onderzoek naar effecten van voeding op de darmen, bijvoorbeeld de verteerbaarheid, de beschikbaarheid voor absorptie etc.

Rondom de Brightbox: het expertisecentrum voor “ daglichtloze meerlagenteelt” worden lezingen en rondleidingen georganiseerd. Hier kan het publiek inzicht krijgen in de manier waarop vertical farming: meerlagenteelt of ook wel city farming, zich ontwikkelt. De onderzoeksfaciliteit BrightBox is een voorbeeld van innovatie in Greenport Venlo en onderstreept deze manier van cultiveren en produceren.

Ook vindt in Venlo de 3PL-summit plaats, een grote internationale , logistieke beurs. In de stad waar tuinbouwinnovatie en logistiek de hoofdrol spelen zet Brightlands Greenport Venlo de thema’s voedsel, voeding, gezondheid en logistiek centraal.

Groeiend podium

In 2015 wordt de eerste editie van de Dutch Agri Food Week gehouden. Het is de bedoeling om dit evenement de komende jaren uit te laten groeien tot hét nationale podium voor de Nederlandse agrifood sector.

De Nederlandse agrifood sector is één van de economische sectoren die door het ministerie van EZ is aangemerkt als Topsector. In de agrifood sector werken overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen samen aan innovatie en voedselvernieuwing op zowel nationaal als internationaal niveau. Nederland is het meest productieve en innovatieve agrifood land ter wereld. Internationaal onderzoek (Oxfam Novib) waardeert Nederland als het beste voedselland. Met het meest gezonde, betaalbare, gevarieerde en veilige voedsel ter wereld. Wereldwijd is er grote belangstelling voor de Nederlandse kennis en technologie op het gebied van duurzame, gezonde en veilige voedselproductie.

Agrifood sector

De agrifood-sector wordt gevormd door 135.000 bedrijven, en 641.000 mensen die hierin werken. De sector heeft een toegevoegde waarde van 42 miljard Euro en is met een aandeel van 10% in het nationaal inkomen en werkgelegenheid de grootste maaksector van Nederland .

Voor het volledige programma zie de website

www.dutchagrifoodweek.nl

www.dafw.nlPin It on Pinterest