Jaarplan 2024

Een weblog van Angelique de Wit, exclusief geschreven voor Goedemorgen.

Sinds 1 februari heb ik een van de mooiste banen binnen het tuinbouwcluster. Die datum ben ik bgestart als directeur van Greenport West-Holland. Dat betekent dat ik me dagelijks mag inzetten voor een gezonde, duurzame en vitale toekomst voor de tuinbouw in onze regio. En dat ik een column mag schrijven voor Goedemorgen!

De tuinbouw kende ik door mijn achtergrond al behoorlijk lang. Dat is fijn als je je moet inwerken voor een nieuwe functie. Het gevaar is echter dat je denkt alles al te begrijpen. Dat er voor jou niks nieuws onder de zon is en dat je het speelveld al op je duimpje kent. ‘Maar binnen Greenport West-Holland kom ik dagelijks in aanraking met nieuwe ontwikkelingen. Dat komt doordat onze inhoudelijk medewerkers expert zijn binnen hun thema, en zelfs vooroplopen in het signaleren van nieuwe trends in de tuinbouw. Wie wil weten hoe de toekomst eruitziet, zou eigenlijk eens met mijn collega’s moeten sparren. Want ze zijn niet alleen hartstikke deskundig, maar ook heel gepassioneerd over hun vakgebied.

Zo maakte ik in mijn wittebroodsweken bij de Greenport kennis met Eveline Stilma, programmaleider voor het onderwerp Biodiversiteit. ‘Ah’, dacht ik vooraf, ‘biodiversiteit: dat gaat over een mooie berm op je bedrijfsterrein, zodat bijen daar kunnen vliegen’. Little did I know.

Inderdaad, biodiversiteit gaat over bijen en bermen enzovoorts. Maar over zoveel meer. Een voorbeeldje. Insecten hebben bloemen nodig, en vice versa. De tuinbouw heeft heel veel bloemen. Maar de vraag is: hebben insecten wel iets aan de bloemen die in kassen worden geteeld? Zo zijn de meeste bloemen die geteeld worden dubbelbloemig (of gevuldbloemig). Deze bloemen zijn mooier en voller dan enkelbloemige gewassen. Maar dubbelbloemige bloemen hebben ook minder nectarklieren en helmknoppen, en produceren dus minder nectar en stuifmeel. Hier ligt dus nog een enorme kans voor het tuinbouwcluster: mooie bloemen die nóg meer bijdragen aan de insectenpopulatie.

Dit voorbeeld toont dat biodiversiteit dus net iets anders ligt dan ik – en misschien u – dacht. En zo zijn er veel meer voorbeelden. Het kennismakingsgesprek zette mijn denken dus even op z’n kop. De werkelijkheid blijkt soms genuanceerd anders te liggen dan we in eerste instantie vermoeden. Dat geldt voor biodiversiteit, maar ook voor zoveel andere onderwerpen. Daarom is het goed de experts af en toe aan het woord te laten.

Daarom dacht ik: wat als ik niet zelf telkens deze blog schrijf, maar er een estafette van maak? Als ik dus elke maand een van de mensen van Greenport West-Holland-team vraag een onverwachte visie te geven? Zodat we samen leren, en samen verder komen.

Dat betekent niet dat u mij nooit meer ziet. Met enige regelmaat zal ik in de toekomst aansluiten bij de estafette. En we zien elkaar ongetwijfeld komende maanden ergens live, op een mooie plek in onze (bio)diverse tuinbouw.

 Pin It on Pinterest