Jaarplan 2024

Dat gezond eten goed is voor onze gezondheid weten we allemaal. Maar de kennis verspreiden van hoe groot dat effect is en vervolgens er voor zorgen dat we onze levensstijl veranderen en dat dat gebeurt in alle lagen van de bevolking is de grote opgave. Alle sprekers van de ‘Tasty food seminar’ van vandaag onderstrepen dit met hun eigen verhaal.

Gezondheidszorg
Gastronoom en smaakprofessor Peter Klosse betoogt dat we steeds meer voedsel eten dat gemaakt is door de industrie in plaats van door iemand die je kent en dat dat eten steeds meer buitenshuis wordt gegeten.  We weten mede daardoor niet meer wat we eten. Vetten worden vervangen door veelal ongezonde onbekende en kunstmatige stoffen.  Smaak en gezondheid lijken niet meer van belang, eten heeft niet meer als doel om te voeden. Gelukkig komt een verandering op gang. In Amerika is men afgelopen jaar gestart met ‘Menues of change’ door het Culinary Insitute for America: gezonde en aantrekkelijke voeding.

Koen Joosten, kinderarts in Erasmus MC, benadrukt het belang van gezonde voeding voor jonge kinderen. Het voedsel dat we eten bepaalt processen in onze genen die samen hangen met ziektes later in ons leven. En bepaalt ook het leren eten. Dat gaat zelfs zo ver dat baby’s hun eerste wortelhapje lekkerder vinden als hun moeders tijdens de zwangerschap wortelsap dronken.  Voor ouders is er ook hoop: blijven aanbieden van voedsel dat kinderen niet lusten helpt hen er meer van te gaan eten en gevarieerd eten zorgt ervoor dat kinderen ook makkelijker nieuwe smaken leren eten.

Leren
De seminars leidden tot een levendige discussie onder de deelnemers. Hoe groenten worden aangeboden in de supermarkt en op basisscholen het belang van gezonde voeding leren worden gezien als belangrijkste maatregelen om mee aan de slag te gaan.  En die omslag is belangrijk want de kosten voor gezondheidszorg zijn niet meer te betalen en we stevenen af op een gemeenschap die over 30 jaar een groot aandeel zieken telt.

Van weten naar doen is een moeilijke stap. De oplossing ligt volgens Peter Klossen in het opnieuw leren hoe we moeten koken en ook hoe we dit moeten organiseren. “Laat de oven het werk voor je doen als je na een dag werken op tijd iets gezonds op tafel wilt zetten. ”

Behandeling
Liesbeth van Rossum, Erasmus Universiteit: Ons levenspatroon is veranderd. Van gemiddeld 8 uur slaap in 1990 naar 6 uur nu, meer stress. Overgewicht heeft zowel te maken met genetische aanleg als de veelvuldige blootstelling aan eten in onze samenleving. Maar ook veel medicijnen zorgen voor gewichtstoename en honger.Liesbeth van Rossum over behandelmethodes voor obesitas

Naast meer over oorzaken weten we ook steeds meer over oplossingen. Door ons ‘bruine vet’ te stimuleren vallen we af. Dit kan je bijvoorbeeld doen door zes weken lang 2 uur per dag door te brengen bij een temperatuur van 17 graden. Je verbranding wordt ook gestimuleerd door bepaalde voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld rode peper, groene tee, cafeïne, maar ook door drinken van alcohol en roken. Doel van al dit onderzoek is het ontwikkelen van de beste behandeling per obesitaspatiënt.

Van weten naar doen
Ondernemer Rob Baan van KoppertCress geeft hoog op over de kennis in het Westland. Al sinds 1600 is Nederland het dichtstbevolkte land ter wereld. Nederland is zo groot als New York maar produceert voedsel voor een bevolking zo groot als die van Duitsland. Wij hebben de kennis om de steden te voeden. Belangrijk is om die kennis om te zetten in uitvoering. Leon Mur, van het Kenniscentrum Plantenstoffen, vertelt dat ook kennis en beschikbaarheid van plantenstoffen oplossingen kunnen bieden voor vraagstukken. Zo kunnen zij bijvoorbeeld antibiotica vervangen.

Rob Baan, Koppert Cress: Van kennis over gezond eten naar in praktijk brengen

Een van de grootste risicofactoren voor het krijgen van kanker is slecht eten. Als we plantkennis en medische kennis combineren kunnen we hier iets aan doen. Rob Baan ziet hierbij een belangrijke rol voor de overheid. Het rookverbod heeft immers ook goed gewerkt.

Selling point
Tijdens het avondprogramma wordt gereflecteerd op de inhoud die overdag over tafel is gekomen. Gedeputeerde Adri Bom is gegrepen door het verhaal van Rob Baan:   “Aan mij heb je een nieuwe ambassadeur om je verhaal verder te brengen van kennis naar uitvoering.” Burgemeester Sjaak van der Tak van Westland voegt daar aan toe: “Moving to a healthy culture is a new selling point for our region.”



Pin It on Pinterest