Jaarplan 2024

Een iconische kas mét indoor cel op tien meter hoogte, boven op een bestaand gebouw van de groente- en fruitveiling REO aan de ring van de stad. We hebben het hier over Agrotopia in Roeselare in België. Het Fieldlab Vertical Farming Zuid Holland ging er op bezoek.

In 2021 opende het onderzoeksinstituut Inagro de deuren van deze grootste dakkas van Europa. “Op 9000 m² werken wij samen met telers en kennisinstituten aan de uitdagingen van vandaag en morgen. Daarnaast functioneert het als een belangrijke exporuimte voor scholieren en consumenten”, vertelt onderzoeker Maarten Ameye van Inagro.

Voedselproducerende gebouwen

Het innovatieve gebouw is internationaal een voorbeeld voor de toekomstige voedselproductie in de stad. Het Rotterdamse architectenbureau Van Bergen Kolpa gooit er hoge ogen mee binnen de architectuurwereld. De glazen gevels bovenop de watersilo’s van de veiling geven het gebouw een markant uiterlijk. “We willen voedsel zo duurzaam als mogelijk dichtbij consumenten produceren. Voedselproducerende gebouwen laten aanhaken op de stad zodat er een circulair systeem ontstaat, heeft de toekomst”, stelt architect Jago van Bergen.

Gevelserre

De architect vertelt dat de realisatie van Agrotopia nog niet zo simpel niet was. Zo heeft de gevelserre van 12 meter hoog extra stalen frames zodat de kas fier overeind blijft bij een stevige storm. In de opvallende gevelserre wil Inagro een verticale teelt realiseren. Ook was het een uitdaging om in één gebouw een optimaal klimaat voor zowel planten als mensen te realiseren. “Bovendien hadden we te maken met een bestaand gebouw waardoor we als het ware een fundering op een dak moesten aanbrengen terwijl ondertussen de werkzaamheden bij de veiling gewoon doorgingen. Best uitdagend”, aldus Van Bergen.

Duurzame keten

Inagro heeft met Agrotopia specifieke aandacht voor het telen van voedsel in een stedelijke omgeving. En dat is ook interessant voor de naastgelegen veiling. De veiling wordt steeds vaker bevraagd op sustainability door de retailers, zo begrijpen we. Zij voelen daarin een verantwoordelijkheid als bedrijf én als keten. Agrotopia helpt de veiling om steeds verder te komen in de verduurzaming van de voedselproductie.

De Fieldlab-partners keerden geïnspireerd huiswaarts. Klaar om met hun ideeën en oplossingen een bijdrage te gaan leveren aan voedselproducerende gebouwen in steden. Pin It on Pinterest