Jaarplan 2024

Een aantal maal per jaar komt de Greenboard van de Greenport bijeen, zo ook over enkele dagen. Dit keer is de locatie Van Gelder groente & fruit in Ridderkerk. Een toonaangevend bedrijf in de handel van groenten en fruit dat een sterke band met de Greenport heeft. “De Greenport is de gezondste regio van de wereld.”

Het begon allemaal in 1953. Leen van Gelder senior uit Ridderkerk startte met het telen van groenten. Hij breidde zijn bedrijf uit met een groothandelsbedrijf, en die tak groeide flink. Inmiddels is Van Gelder groente & fruit een indrukwekkend familiebedrijf met vestigingen verspreid over het hele land en meer dan 300 medewerkers.

De hoofdvestiging ligt nog steeds in Ridderkerk, en ook de kwekerij bestaat nog. Daarnaast ligt in het centrum een eigen winkel: de Versmarkt. “Daar verkopen we vooral onze eigen producten”, vertelt Marco de Fonkert, medeverantwoordelijk voor het MVO-beleid bij Van Gelder groente & fruit. “En de producten van het groothandelsbedrijf liggen dagelijks op het bord van honderdduizenden inwoners van Nederland en België.”

Meer gezondheid

Alles draait bij Van Gelder groente & fruit om gezondheid. Zo werkt het bedrijf nauw samen met topkoks. “Dat begon met onze samenwerking met sterrenchef Niven Kunz. Samen werken we aan vernieuwing op het bord. Dus niet 80 procent vlees en 20 procent groente, maar omgedraaid. Inmiddels is er een hele generatie koks die denkt vanuit groente.”

De Greenport is de gezondste regio van Europa, stelt De Fonkert. Maar heel Nederland zou gezonder moeten worden. “Door gezonder eten kunnen de kosten voor gezondheidszorg verder omlaag. Daarom zijn we voorstander van meer aandacht voor voeding in het basisonderwijs. En er zou een ministerie van Eten en Drinken moeten komen.”

De cirkel is rond

Voor gezonde producten kun je niet heen om de telers in de Greenport, vertelt De Fonkert. Het begint met de telers. Daarom maken we met al onze telers lange termijn afspraken. Zo komen onze paprika’s uit Naaldwijk. Onze tomaten komen van Duijvestijn Tomaten uit Pijnacker, zo nauw zijn dus onze banden in de Greenport. En onze reststromen worden gebruikt als biomassa voor telers in de nabije regio.

Zo is de cirkel rond.” Dat Van Gelder groente & fruit reststromen levert toont dat het bedrijf werk maakt van duurzaamheid. “We willen biologische producten aantrekkelijker maken. En onze nieuwbouw zal ook helemaal ingericht zijn op duurzaamheid. Onze huidige locatie in Ridderkerk is namelijk te klein geworden. Maar we zullen de regio niet verlaten: we blijven gevestigd in Ridderkerk op het Foodcenter Reijerwaard. Want we zitten graag dichtbij de bron van onze producten.”Pin It on Pinterest