Jaarplan 2024

Hoe gaan we als glastuinbouw in 2050 steden van voedsel voorzien? Welke trends in consumentengedrag en voedingsgewoonten hebben daar invloed op? En wat kunnen we leren van plantveredeling bij de NASA? Het zijn enkele onderwerpen die op donderdag 5 oktober 2023 aan bod komen tijdens het congres Exploring the Future of Horti Science: feeding and greening cities in 2050, dat ditmaal plaatsvindt in Lansingerland.

Het congres wil ondernemers in de glastuinbouw, studenten, beleidsmakers, wetenschappers en andere betrokkenen inspireren en de nieuwste inzichten met hen delen. Het evenement is een initiatief van de gemeente Lansingerland en Wageningen University & Research in Bleiswijk, in samenwerking met partijen die meegewerkt hebben aan de Horti Science visie van Lansingerland. Het congres wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en internationaal toonaangevende bedrijven in de glastuinbouw in Lansingerland. Dagvoorzitter van is radio- en televisiepresentator Tim de Wit.

De glastuinbouwsector heeft historisch een belangrijke positie in Lansingerland en omliggende gemeenten. Al meer dan een eeuw worden er in kassen voedsel, bloemen en planten gekweekt. Deskundigen schatten de exportwaarde van de sector op ruim 1,1 miljard euro. In de gemeente Lansingerland is mede daardoor een groot aantal bedrijven en kennisinstellingen gehuisvest, die tot de wereldtop van de horti science behoren: alle kennis en innovatie die nodig is om ervoor te zorgen dat we planten effectiever en efficiënter kunnen laten groeien, zodat we ook in de toekomst mensen van voedsel, planten en bloemen kunnen blijven voorzien.

Lansingerland profileert zich daarom internationaal als Home of Horti Science. Op het congres kijken de sprekers vooruit naar 2050: welke uitdagingen zien we op ons afkomen als het gaat om de voedselvoorziening en de productie van bloemen en planten, zeker in een grootstedelijk gebied als de metropoolregio Rotterdam-Den Haag? Onderwerpen als de energietransitie, ontwikkelingen in de tuinbouwarchitectuur, veranderende logistieke ketens en trends in consumentenbehoeften komen aan bod.

Eén van de sprekers is dr. Raymond Wheeler, plantfysioloog bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Hij gaat in op de vraag wat we kunnen leren uit de ruimtevaart over de ontwikkeling van planten. Het congres vindt plaats op 5 oktober in de conferentieruimtes van Anthura in Bleiswijk. Meer informatie over het programma van het congres is te vinden op www.hohs.nl.Pin It on Pinterest