Jaarplan 2024

Een delegatie van het ministerie van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu hebben deze week een bezoek gebracht aan een aantal innovatie projecten op het gebied van duurzame energie. Doel van het bezoek was kennismaken en samen met stakeholders uit de tuinbouw beleid maken.

Het gezelschap bezocht eerst Green BalanZ van orchideeënkweker Lennard van der Weijden in Kudelstaart. In deze Kas zonder Gas verlaat zo’n 10% van de planten het bedrijf als biologisch product, de rest als duurzaam geteeld. Daarna was er tijd voor de presentatie van een aantal concrete projecten in de Greenports die worden ontwikkeld om zoveel mogelijk los te komen van fossiele energie.

Petrus Postma van BLOC, manager CO2 en Warmte van Greenport Aalsmeer, gaf tijdens de bijeenkomst een presentatie. Volgens Postma staan minstens tien concrete projecten in de startblokken: met de juiste investeringen kunnen die tot uitvoering worden gebracht. Hij deed een beroep op de overheid om de juiste infrastructuur te faciliteren voor warmte en CO2-netwerken. “Tuinbouw kan de overheid helpen haar CO2-doelstellingen te halen: een investering in duurzame glastuinbouw is de slimste klimaateuro”, aldus Postma. “Investeer nu in de backbone van warmte- en CO2-netten, zodat lokale projecten sneller tot stand komen.”

Jeroen Nobel, voorzitter van Stichting Greenport Aalsmeer hield een pleidooi voor de overheid om samen met de tuinbouwsector gezamenlijk stappen te zetten. “Wacht niet te lang tot alle toekomstscenario’s in kaart zijn gebracht. De kennis om te verduurzamen is er, de wil bij de sector ook. We moeten nú dan ook alles op alles zetten om de financiering rond te krijgen. Greenport Aalsmeer heeft keuzes gemaakt die ruimte geven aan glastuinbouw. Als we daar in één keer kunnen moderniseren en verduurzamen, versterken we de positie van het bedrijfsleven enorm,” aldus Nobel.

(Foto: Pauline Verhagen)

 



Pin It on Pinterest