Innovatiepact 3

Het Fieldlab Voorkomen voedselverspilling van Greenport West-Holland is gestart. Een van de eerste bedrijven die zijn aangehaakt is Half-Baked uit Barendrecht. Dat bedrijf waardeert reststromen van fruit op tot lang houdbare sap, puree of pulp. En met de resten hiervan maken ze bodemverbeteraar. Josimar Barbolina van Half-Baked: “Wij geloven dat vers voedsel belangrijk is voor mensen. Inherent aan vers is dat sommige producten buiten de boot vallen. Wij redden deze producten door het bieden van Tijd. Tijd die gebruikt kan worden om dit te verwerken.”

Half-Baked werd opgericht in 2024. Het is een dochteronderneming van Fruitful Ventures, waaronder ook onder meer handelsbedrijf Olympic Fruit valt. De start van Half-Baked was het verwerken van reststromen van Olympic Fruit. Het bedrijf is gevestigd op de Dutch Fresh Port, waar jaarlijks in totaal ongeveer 55 miljoen kilo reststromen ‘geproduceerd’ worden. Onlangs won het bedrijf de MVO-award 2025 van de gemeente Barendrecht. Barbolina: “Veel reststromen van fruit worden naar de stort gebracht. Bij Half-Baked verwerken we deze reststromen tot halffabricaten.”

Wat doet Half-Baked?

“We zorgen ervoor dat reststromen van fruit langer houdbaar blijven. Waar normaal een fruitstuk nog een week houdbaar is, bieden we door onze verwerking een verlenging tot 6 maanden of zelfs 1 jaar, zodat er meer mogelijk is met de reststromen. Daarvoor doen we veel onderzoek, onder meer naar nutriënten en microbiologische activiteit. En we produceren onze eigen halffabricaten.”

Om wat voor halffabricaten gaat het?

“We maken lang houdbare sap, pulp, puree en bodemverbeteraars. Daarmee kunnen afnemers nieuwe producten maken, zoals marmelade, chutney, curry-pasta of hot sauce. Zo heeft een ander bedrijf met sap van afgedankte mandarijnen een heerlijk biertje gemaakt: de Linkebal II, die teven het beste radler heeft gewonnen van 2024.”

Waarom zijn jullie aangesloten bij het Fieldlab?

“We hebben nog veel onderzoeksvragen, zoals de beste plek om de reststromen te conserveren, machines, toepassingen en mogelijke nieuwe producten. En we zoeken mogelijke aanbieders van reststromen én afnemers van onze halfproducten. Daarom zijn we aangesloten bij het Fieldlab. Dus als er bedrijven zijn die nieuwe producten willen ontwikkelen óf reststromen hebben, neem contact op via j.barbolina@half-baked.nl.”

Studenten van Lentiz en Inholland gaan aan de slag met de onderzoeksvragen van Half-Baked.

Foto: Okke van Beuge en Josimar Barbolina van Half-Baked.



Pin It on Pinterest

logo-greenport-west-holland
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.