Greenport Horti Campus

Er zijn veel goede, inspirerende voorbeelden van Biobased oplossingen. Die staan verzameld op de website Bioboost-platform.com. Crown Van Gelder werkt sinds drie jaar aan de ontwikkeling van papier op basis van reststromen van suikerbieten. Jan Rops, productmanager bij Crown Van Gelder: “Ook Warchild gebruikt ons papier!” 

Hoe zijn jullie bij suikerbiet terechtgekomen?

“Bij Crown Van Gelder rees de vraag: hoe kunnen we onze ecologische voetafdruk verlagen? We starten daarom een ‘Life Cycle Analyses’,van boom tot papier. Als je een product met een lagere voetafdruk wilt produceren, dan kom je al snel bij reststromen terecht. Wij keken naar de resten van de suikerbiet die vrijkomen in een agrarisch proces. De pulp die daarbij ontstaat, kunnen wij gebruiken om papier van te maken. Deze reststroom gebruiken zorgt er ook voor dat onze voetafdruk lager wordt.”

Waardoor is bietenpulp geschikt voor het maken van papier?

“In suikerbiet zitten veel nuttige vezels. De samenstelling is te vergelijken met dat van hout. Suikerbietvezels blijven niet aan elkaar plakken door lignine zoals bij bomen. Bij suikerbiet is het lijmmiddel pectine. Pectine is een mooie grondstof om papier van te maken. Het is een combinatie van vezels en een prettig lijmmiddel wat zorgt voor een onderlinge verbinding. Bietenpapier blijft jaren sterk.”

Hoe verliep het ontwikkelproces?

“Je moet de hele tijd het wiel uitvinden omdat het nog nooit is gedaan. We hebben verschillende pilots gedaan met verschillende apparaten. Het was een zoektocht naar het geschikte apparaat, maar toen we eenmaal het apparaat in zijn grootste formaat hadden besteld, werkte het toch weer anders. Omdat je de eerste bent, is er niemand die er écht verstand van heeft. Je moet blijven onderzoeken hoe je het beste aan de slag wilt gaan.”

Het papier wordt gebruikt voor kristalsuiker, maar zijn er ook andere oplossingen mogelijk? Werken jullie daaraan?

“Zeker! Op dit moment leveren we papier voor verpakkingen van graszaad en mineralen. Er zijn gesprekken of we hetzelfde kunnen doen met tomatenstengels. Maar we krijgen veel verzoeken of we bijvoorbeeld ook met graanresten, stro en frietjes papier kunnen maken. Het dringt steeds meer door dat je van je reststroom niet alleen een brandstof kunt maken, maar dat er ook ander mogelijkheden zijn. De kennis die we opdoen van suikerbiet willen we graag delen met bijvoorbeeld een vouwkartonfabriek. Zo doen we ook proeven met hardboard karton voor puzzeldozen.”

Hoe reageert de consument op suikerbietenpapier?

“Heel positief. Het is erg populair in de suikerindustrie: het product verpakken in zijn eigen vezels. Daarnaast verlagen zij en wij onze ecologische voetafdruk. Dat is een mooi verhaal om te vertellen. Ook onder andere Warchild gebruikt het papier omdat de structuur van het papier anders is en dat trekt de aandacht.”

 



Pin It on Pinterest