Jaarplan 2024

Binnenkort rijden de eerste ‘vrachtwagencolonnes’ over de A4. De combinaties van drie vrachtwagens krijgen prioriteit bij verkeerslichten, en rijden dus sneller van Royal FloraHolland in Naaldwijk naar Aalsmeer. Dat is afgesproken tijdens de bijeenkomst Slim Bereikbaar Westland.

De bijeenkomst stond in het teken van infrastructurele werken en smart logistics. Onder dat laatste wordt onder meer verstaan het delen van data voor een betere doorstroming. Bij de deelsessie over smart logistics – connected transport – waren onder meer transporteurs en wegbeheerders. Ze spraken af te starten met prioritering voor sierteeltvervoer in ruil voor informatie over dat vervoer. Dirk-Jan de Bruijn (RWS) en Michiel Jak presenteerden de ervaringen van de Connected Transport Week van vorig jaar en de mogelijkheden voor de Greenport West-Holland regio.  

In deze video is de ervaring van de Connected Transport Week van vorig jaar weergegeven:

 

Voorrang

Het werkt als volgt. Transporteurs en vervoerders kunnen zich aanmelden en een kastje in de vrachtwagens plaatsen. Dat kastje geeft aan de wegbeheerder het begin- en startpunt van de reis door. Als er drie vrachtwagens tegelijk van Naaldwijk naar Aalsmeer rijden, dan worden ze gezien als een mini-cordon. Ze krijgen dan voorrang boven het ‘normale’ verkeer bij verkeerslichten.

De vrachtwagens kunnen elkaar ontmoeten op het parkeerterrein van Royal FloraHolland, maar kunnen in de toekomst ook onderweg bij elkaar ‘aanhaken’. De chauffeurs krijgen van hun navigatie door hoe ze hun snelheid kunnen aanpassen om in de buurt van andere vrachtwagens te komen.

De voordelen zijn groot: de wegbeheerders weten beter welke verplaatsingen er zijn op de belangrijkste routes en de transporteurs komen sneller op de plek van bestemming met aanzienlijk lagere brandstofkosten. Ook op andere trajecten binnen de Greenport kan in de toekomst de doorstroming op deze manier worden versneld.

Aansluiting op Veilingroute

Tijdens de bijeenkomst Slim Bereikbaar Westland werden ook enkele uitvoeringsovereenkomsten getekend, zoals over de verdubbeling van de N213 (Burgemeester Elsenweg, Naaldwijk), de aanleg van een ongelijkvloerse aansluiting van de N211 (Wippolderlaan) op de N222 (Veilingroute), een vergroting van de capaciteit van de N211 en een betere ontsluiting van de N222 op het veilingterrein.

De overeenkomsten werden getekend door onder meer gedeputeerde Floor Vermeulen van Provincie Zuid-Holland, wethouder Hans Horlings van Midden-Delfland en wethouder Pieter Varekamp van Westland. Royal FloraHolland kreeg tijdens de bijeenkomst complimenten voor het actief meewerken aan het verbeteren van de infrastructuur van de regio. Coen Meijeraan, bestuurslid en ambassadeur logistiek van de Greenport, was gastheer.Pin It on Pinterest