Jaarplan 2024

Veel inwoners van het Haagse Moerwijk hebben problemen met hun gezondheid. Dat komt voor een deel doordat ze niet weten hoe ze aan hun gezondheid kunnen werken. Tijdens een project krijgen inwoners daarbij hulp van Greenport West-Holland. Een van de medewerkers aan het project is Xaviera Cameron, praktijkondersteuner somatiek en locatiemanager bij gezondheidscentrum Medicor Gezondheidszorg. “Wat ik hoop is dat patiënten meer openstaan voor het proberen van nieuwe producten die ze nog niet kennen, maar die wél gunstig zijn voor hun gezondheid.” 

Moerwijk is een van de ongezondste wijken van Den Haag. Onder meer diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en chronische ziektes komen er relatief vaak voor. Daarom hebben Greenport West-Holland en Gezond en Gelukkig Den Haag de handen ineengeslagen voor een project om inwoners te helpen met het werken aan hun gezondheid.

Veertig inwoners van Moerwijk krijgen vanaf september gedurende acht weken gratis BroccoCress. Die kiemplanten van Koppert Cress bevatten bewezen veel gezonde voedingsstoffen, zoals het antioxidant sulforafaan. Met een continue glucosemeter kunnen deelnemers zelf hun suikergehalte meten. En via de app van Clear.bio kunnen ze vragen stellen over hun maaltijd én over hun welzijn.

Xaviera Cameron is praktijkondersteuner somatiek en locatiemanager bij gezondheidscentrum Medicor Gezondheidszorg, en in haar vrije tijd geeft ze de kookworshop ‘Vegetarisch, gezond, snel en lekker koken’, aan jongeren in de leeftijd van 10-14 jaar. Bij het gezondheidscentrum ondersteunt ze de huisarts in de zorg rondom patiënten met chronische aandoeningen, zoals diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Deze patiënten worden door Xaviera geïnformeerd over het project, met het advies zich aan te melden. “Een supermooi initiatief!”

Xaviera, om wat voor patiënten gaat het?

“Het gaat om patiënten met een chronische ziekte, en met veel andere uitdagingen. Het is een diverse groep van mensen met verschillende achtergronden en culturen. Juist omdat het een complexe patiëntenbestand is – vaak met taalbarrière en lage gezondheidsvaardigheden – zorgt dit voor veel uitdagingen, en een uitdaging ga ik nooit uit de weg. Het geeft mij juist energie om bij te dragen aan verandering.”

Hoe zijn die patiënten met hun gezondheid bezig?

“Sommige patiënten doen zelf hun best gezond te eten en meer te bewegen. Sommige patiënten hebben daarbij hulp nodig. We hebben daarom ook een diëtiste in dienst: die kan ze helpen met gezonder eten. Het belangrijkste: dat patiënten zelf initiatief nemen én oude gewoontes veranderen.”

Hoe kan het project met BroccoCress helpen?

“BroccoCress kan de suikerspiegel verlagen: ik hoop dat dat effect zichtbaar is tijdens het project. Daarom geef ik patiënten een flyer over het project, ik laat ze op het beeldscherm zien hoe BroccoCress eruitziet, en ik verwijs ze door naar de informatiebijeenkomst.”

Wat hoop je dat het project oplevert?

“Het liefst hoop ik dat patiënten inzien dat er producten binnen handbereik zijn die ze misschien nog niet kennen, die superlekker zijn én makkelijk toe te voegen zijn aan hun huidige eetpatroon en gunstig zijn voor de gezondheid.”Pin It on Pinterest