Jaarplan 2024

Een half jaar geleden startte een groep statushouders uit Zuidplas met werken bij Bunnik Plants in Lansingerland. En met succes, vertelt wethouder Rik van Woudenberg. Daarom zoekt de gemeente Zuidplas nu ook tuinbouwbedrijven binnen de eigen gemeente voor proefplaatsingen van statushouders. Ook andere partijen, waaronder Van Koppen & Van Eijk en Royal Lemkes, werken samen met  statushouders.

In de gemeente Zuid wonen ruim 200 statushouders: mensen die de landelijke asielprocedure doorlopen hebben en een verblijfsvergunning voor 5 jaar gekregen hebben. Een deel van die statushouders zou willen, kunnen en mogen werken, maar de vraag is: hoe en waar?

Werkplein Zuidplas – de sociale dienst – kwam met het plan proefplaatsingen te regelen bij tuinbouwbedrijven. Statushouders werken dan eerst twee keer drie maanden met behoud van uitkering. En bij wederzijdse tevredenheid kan dan een contract worden aangeboden.

Uitzendbureau Veldwerk had eerder ervaring opgedaan met dergelijke proefprojecten en kreeg de opdracht van de gemeente Zuidplas voor een pilot. Bunnik Plants uit Bleiswijk is een van de klanten van Veldwerk, en besloot mee te werken aan de pilot.

Wethouder Van Woudenberg: “De eerste periode van drie maanden werkten de statushouders parttime. Daarnaast volgden ze in hun vrije tijd verplicht taalles. Dat kan ingewikkeld uitpakken. Doel van de pilot was dan ook onderzoeken waar de verschillende partijen tegenaan lopen tijdens een proefplaatsing.”

In de tweede periode van drie maanden werkten de statushouders fulltime met behoud van uitkering, en ook die periode werd succesvol afgesloten. Negen van de tien statushouders hebben een contract aangeboden gekregen. Van Woudenberg: “Eén deelnemer bleek niet geschikt voor werken in de tuinbouw.”

Het pilotproject vond dus plaats bij een bedrijf in Lansingerland. Het liefst vindt Van Woudenberg tuinbouwondernemers binnen zijn eigen gemeente, Zuidplas. “Dan hoeven de deelnemers niet opgehaald te worden met een busje, maar kunnen ze op de fiets naar hun werk. Stukken makkelijker.”

Tuinbouwondernemers die interesse hebben kunnen zich melden bij Werkplein IJsselgemeenten.Pin It on Pinterest