Jaarplan 2024

Hoe produceren we voedsel dat behalve makkelijk en lekker ook gezond(er) en duurzaam is? Rond dat thema bedenken studenten Food Commerce & Technology van Hogeschool Inholland Amsterdam/Delft vernieuwende foodconcepten die ze daadwerkelijk op de markt brengen.

“In de minor Challenge Ondernemen dagen we onze vierdejaarsstudenten uit om met een innovatieve en commerciële blik naar voeding te kijken en tegelijkertijd na te denken over afvalreductie en het voorkomen van nieuwe reststromen”, legt Annemiek Hollander uit, docent bij Inholland en coördinator van de minor. Een opdracht resulteert in echte producten of diensten. In teams ontwikkelen studenten een product en starten ze een eigen onderneming. Ze leren hoe ze de productie kunnen opschalen, gaan op zoek naar investeerders en bedenken zelf hoe ze hun product aan de man kunnen brengen.

Snacks van de toekomst 
Team Friturum (foto) bedacht bijvoorbeeld de ‘frizwamdel’, een frikandel van oesterzwammen (vegetarisch) die op koffiedik (een reststroom) worden gekweekt. “We wilden een duurzaam product creëren en mensen helpen bij het eten van minder vlees”, aldus de student-ondernemers. Hun product is al verkrijgbaar bij restaurant De Beren in Den Hoorn.

Samenwerkingspartners 
Voor specifieke knowhow over merk- en patentrecht is merkenbureau Abel + Imray uit Delft aangesloten. Elk team heeft een externe expert als bedrijfscoach toegewezen gekregen, zoals ‘Slow Food Master’ Job van Baars die zelf ook de overstap maakte naar plantbased products, of Peter Laan, zoon van Piet Laan – de man achter de productie van onder meer de Kwekkeboom- en Van Dobbenkroket.

Ondernemende kwaliteiten 
De studenten ontwikkelen door het opbouwen van een bedrijf belangrijke ondernemende eigenschappen waar zij de rest van hun werkende leven profijt van hebben. “Durven doen en overal bovenop zitten, dat hebben we geleerd”, zeggen de voedingstechnologen van team Watever. Zij produceren met hun gefermenteerde waterkefir een gedurfde en compleet nieuwe frisdrank. “Reuze interessant om dat wat je in het lab bedenkt ook echt bij de consument te krijgen.”

De toekomst
Ter afsluiting van de minor wordt tijdens het Winter Event van Food Innovation Community Amsterdam (FICA) op 18 januari 2023 gestreden om diverse prijzen en titels. Daarna maken de teams de balans op en liquideren hun bedrijf; desgewenst maken ze een doorstart.



Pin It on Pinterest