Jaarplan 2024

Jolanda Heistek – programmamanager van de Greenport – nam afgelopen maand deel aan een handelsmissie naar India. De delegatie bestond verder uit Innovation Quarter/The Hague Security Delta, The Hague Tech, World Startup Factory, The Hague Business Agency. De handelsmissie was georganiseerd door de gemeente Den Haag en werd voorgezeten door wethouder Saskia Bruines, tevens Greenboard-lid van de Greenport. 

Er waren tijdens de handelsmissie veel ontmoetingen tussen de deelnemers en Indiase overheden en ondernemers in de deelstaten Karnataka en Telangana. Zo werd een bezoek gebracht aan de Bengaluru Tech Summit. Regionale samenwerking was een belangrijk thema. Zo was er een speciaal seminar georganiseer door Nuffic. Indiase partijen bleken zeer geïnteresseerd in de samenwerking tussen overheid, kennisinstituten/opleidingen en bedrijfsleven in Zuid-Holland. Onder meer tijdens deze bijeenkomst mocht de Greenport zich presenteren aan de deelnemers. De Nederlandse ambassadeur in India en de consul-generaal die gevestigd is in Bangalore hebben veel deuren voor de delegatie open gezet en hebben uitstekende contacten in relatie tot de tuinbouw.

De tuinbouw was prominent aanwezig tijdens de handelsmissie. Voor de tuinbouw (zowel voedsel- als sierteelt) liggen grote samenwerkingsmogelijkheden met partijen in India. Bangalore en Hyderabad hebben een sterk sierteeltcluster en met de directe vluchten richting Nederland liggen er kansen. Voor India is innovatieve en duurzame teelt van tuinbouwproducten erg belangrijk gezien de bevolkingsgroei. Zowel voor gezonde verse voeding en sierteelt als voor de versterking van het verdienvermogen van lokale tuinders. Verbeteren van lucht- en waterkwaliteit is een belangrijk punt voor de bevolking.

Samen met Saskia Bruines had Jolanda Heistek van Greenport West-Holland een ontmoeting in de deelstaat Telangana met de hoogste regionale ambtenaar op het gebied van agricultuur. Deze ontmoeting was een vervolg op de ontmoeting in Den Haag met de minister voor Agricultuur. Ook tijdens dit gesprek stond samenwerking centraal.

Door deelname aan de handelsmissie heeft de Greenport dus de kennis en innovatie van het regionale tuinbouwcluster kunnen presenteren, en tevens de banden kunnen aanhalen met mogelijk interessante partners.

Lees de blogs van Saskia Bruines over de handelsmissie naar India:Pin It on Pinterest