Jaarplan 2024

Tomatoworld in Honselersdijk is dé belevingswereld die de kracht van de Nederlandse glastuinbouw zichtbaar maakt. Onlangs opende de nieuwe expositie van Tomatoworld. De opening was onderdeel van Dutch Agri Food Week.

Tomatoworld werd acht jaar geleden geopend. Inmiddels brachten 40.000 professionals en consumenten uit binnen- en buitenland een bezoek aan het informatie- en educatiecentrum en de demonstratiekas.

De nieuwe expositie van Tomatoworld sluit aan op het wereldvoedselvraagstuk, vertelde Miranda van den Ende van Tomatoworld tijdens de bijeenkomst, die bezocht werd door zo’n 80 genodigden. Bovendien heeft Tomatoworld een nieuwe slogan: Global Challenges, Dutch Solutions.

De eeuw van de voeding

Tijdens de opening gaven drie sprekers hun visie op voeding en gezondheid. Olaf van Kooten, lector Duurzame verbindingen in de Greenport (Inholland) ging in op de uitdagingen. “”De 21e eeuw wordt de eeuw van de voeding.”

Volgens Van Kooten wordt wereldwijd te veel water en grond gebruikt voor de productie van voeding, zijn er inmiddels meer mensen die sterven door te veel over verkeerde voeding dan door ondervoeding en is het klimaat onvoorspelbaar. “We hebben veel uitdagingen, en we hebben veel specialisten. Die uitdagingen lossen we niet op door in onze specialiteiten te blijven. Er is een geïntegreerde aanpak nodig.”

Bring in the Dutch!

Martin van Gogh, CEO van Hoogendoorn Automatisering, gaf zijn visie op hoe de tuinbouw kan bijdragen aan de wereldvoedseluitdagingen: Feeding and greening the mega-cities. Die visie bestaat uit drie delen: West-Europese megasteden voeden met gezondheid, nummer 1 worden in kennis en innovatie, en concepten op het gebied van voeding en gezondheid verkopen aan steden buiten Europa. “Elke burgemeester moet denken: bring in the Dutch! In de havensector gebeurt dat al: buitenlandse havens worden ontwikkeld door Nederlandse kennis. Dat kan de tuinbouw ook. Daarvoor moeten we over onze eigen schaduw stappen en de versnippering van tijd en geld stoppen.”

Tomatenwijn

Yvon van de Wetering-Vreugdenhil van Westland-Gezond liet vervolgens zien hoe je minder vlees kan consumeren. De expositie werd vervolgens geopend met een toost met een glaasje tomatenwijn.Pin It on Pinterest