Jaarplan 2024

Er zijn veel goede, inspirerende voorbeelden van biobased oplossingen. Die staan verzameld op de website Bioboost-platform.com. Eén daarvan is de Verspillingsfabriek. Eric Habraken, Food Manager van de Verspillingsfabriek: “In het afgelopen jaar hebben we van 800.000 kilo aan reststromen soep kunnen produceren.” 

Hoe is De Verspillingsfabriek ontstaan? 

“De Verspillingsfabriek is zes jaar geleden opgericht door Bob Hutten, welke een eigen cateringbedrijf heeft cateringbedrijf genaamd ‘Hutten’. Bob merkte dat er in zijn eigen onderneming veel voedselverspilling was, en vond dat hier verandering in moest komen. Hij zette daarom De Verspillingsfabriek op.. Daarna heeft hij mij benaderd om De Verspillingsfabriek verder vorm te geven en te laten groeien..

Na deze ontdekking uit eigen onderneming gingen wij samen in gesprek met Wageningen Universiteit om te kijken naar een oplossing voor deze voedselverspilling. Uit een gezamenlijk en uitgebreid onderzoek bleek dat vooral de verspilling van groenten enorm hoog lag. Toen dachten wij: van elke soort groente kun je wel een lekkere soep koken. Daarnaast zijn wij op zoek gegaan naar andere ondernemingen die kampten met dit probleem en hier iets mee wilden doen.”

Wat heeft De Verspillingsfabriek als doel?

“We besloten de focus te leggen op grootverpakkingen. In het afgelopen jaar hebben we van wel 800.000 kilo aan reststromen soep kunnen produceren. Het doel van De Verspillingsfabriek is dus om zo veel mogelijk reststromen om te zetten naar soep of een ander lekker product.”

Verpakt De Verspillingsfabriek duurzaam?

“De Verspillingsfabriek verpakt de soepen nog niet duurzaam genoeg. Wij dragen momenteel op een andere manier een steentje bij aan de maatschappij, want dat vinden wij heel belangrijk. Zo bieden we mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt een baan aan in onze Verspillingsfabriek. We staan in de toekomst er wel voor open om onze duurzame producten ook duurzaam te verpakken, echter momenteel is de markt nog niet zover dat dit mogelijk is in ons productieproces.”

Welke reststromen worden het meest gebruikt?

“De Verspillingsfabriek gebruikt veel verschillende groenten en fruit. De meest gebruikte groenten zijn tomaat, ui en champignon. Tomaat is de grootste, daarmee kunnen we wel zeven soorten soep maken. De Verspillingsfabriek gebruikt zelfs tomatenresten van de McDonald’s. Ons ideaal is dan ook om alle reststromen terug te laten komen in de producten van de eigen restaurants. Idealiter verkoopt de McDonald’s in de toekomst bijvoorbeeld tomatenketchup gemaakt van tomatenresten.”

Wilt u meer weten over hoe De Verspillingsfabriek precies te werk gaat? Bekijk dan de website van De Verspillingsfabriek

 



Pin It on Pinterest