Jaarplan 2024

Berlijn stond vorige week nog in het teken van ‘Die Grüne Woche’, de grootste beurs ter wereld op het gebied van voeding, land- en tuinbouw, met circa 1.400 exposanten. De Zuid-Hollandse hedeputeerden Meindert Stolk (tevens voorzitter van Greenport West-Holland) en Frederik Zevenbergen bezochten de beurs en spraken onder meer met minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof.

Vanuit Zuid-Holland en de rest van Nederland worden verse producten internationaal momenteel vooral over de weg vervoerd. Het spoor is als transportmodaliteit veel minder in

zwang, omdat internationale goederentreinen boemeltjes zijn die vaak niet harder gaan dan 60 km/h. Landsgrenzen leveren door het wisselen van personeel en veiligheidssystemen vaak nog meer vertraging op. “Dat moet sneller, juist als je groente, fruit en bloemen wilt vervoeren”, aldus Zevenbergen. “Als verstreinen zouden worden behandeld als passagierstreinen, kunnen we de internationale markt beter bedienen. Dat vermindert ook het vrachtverkeer op de weg, en dat scheelt files en CO2-uitstoot.” Goederenvervoer per trein kan verschillend worden geregeld: containers van trucks op treinen overhevelen, of complete

trailers op de trein zetten. “De techniek is er al. Nu de regelgeving nog”, zegt Zevenbergen. 

 Stolk kijkt namens Greenport West-Holland en de andere 5 Greenports terug op een geslaagd bezoek: “Het is heel effectief om in twee dagen veel stakeholders uit de land- en tuinbouw te kunnen spreken. Gezamenlijk werken we aan grote opgaven als duurzaamheid ende energietransitie.” 

NL Paviljoen: ‘Lecker, nachhaltig und von nebenan’

Dit jaar kende de Grüne Woche wederom een Nederlands Paviljoen. Dit jaar stond (verduurzaming van) groente, fruit en tuinbouw in de spotlights. De focus lag daarbij o.a. op lekker, duurzaam en dichtbij (regionaal): wat komt er allemaal bij kijken om lekker eten duurzaam te verbouwen en te telen. Bovendien was er aandacht voor biologische voeding, het terugdringen van voedselverspilling, kringlooplandbouw en natuur-inclusieve teelt. Ook kwam het belang van zaaigoed en kassenbouw voor een duurzame productie van groente, fruit en planten aan bod.

 Pin It on Pinterest